U rujnu SKAC Palma organizira novi ciklus Tečaja za praćenje u duhovnim vježbama. Tko je pratitelj i zašto bi trebao razmisliti zove li Bog baš tebe u tu avanturu? Pitali smo sadašnje pratitelje da nam pomognu sa svojim iskustvom.

Ovo je jedna predivna služba u kojoj ćeš mnogima pomoći doći do iskustva Boga i izgradnji osobnog odnosa s Njim. Ali oblikovat će i tebe, Bog će u svemu tome na tebi raditi i uvoditi te u veću slobodu, objaviti ti još više svoju ljubav, razbijati krive i graditi ispravne slike Njega. Ovo je proces u kojem ćeš naučiti mnoge stvari koje će ti kasnije u životu u odnosima s drugima pomoći. I još nešto, kako je to duboko iskustvo i može te baš ponijeti, pripazi na organizaciju – da i ostale poslove normalno izvršavaš. Naravno, u svemu tome sve više se oslanjaj na Boga.

Ovo je čudna služba gdje istovremeno rastu u odnosu s Bogom svi koji su u nju uključeni: pratitelji, voditelji, vježbenici. Sve se to uvijek vidi i u tome je ljepota.

To je put s Bogom koji uvijek iznenadi. I samo hrabro!

Ima jedan događaj sa Vikenda na kojem smo razlučivali o tome zove li nas Bog u praćenje. Poslije nedjeljne mise svi su bili pozvani u župnu kuću. Bila mi je jako lijepa ta situacija otvorenosti, gostoprimstva, zajedništva, dijeljenja, nesebičnosti. I dok sam ja prilazila kući taman je na ulazu bio jedan čovjek, stranac, koji je htio ući, a na vratima je stajala jedna gospođa koja mu je na engleskom objašnjavala da može ići dalje, u restoran koji je malo podalje. To me baš pogodilo i rastužilo. I bila sam ljuta na tetu koja ga je htjela otprašiti jer je i ona sama primljena, i njoj su otvorena vrata kuće koja nije njezina. Rekla sam čovjeku da može ući u kuću ako želi i on se obradovao i ušao. Prepoznala sam u tome nešto važno za sebe: Bog je meni puno toga dao kroz duhovne vježbe, samoga sebe, primio me u svoje zajedništvo, nezasluženo, i sad je na meni hoću li drugima reći hajdete i vi tražite ga negdje drugdje dok ja lijepo s Njim uživam, meni je iskazana milost i ja sam fino s Njim, a za vas me nije briga. Ili ću ih pozvati, dođite, uđite, tu je, čeka vas da vas uvede u blisko zajedništvo, u Njegovu kuću, i zajedno možemo kušati Njegovu ljubav i dobrotu (npr. kroz duhovne vježbe). Ovo drugo je pravo veselje i radost pa se opredjeljujem za tu opciju. Što sam ja besplatno primila imam želju da i drugi to okuse.

Ako ste:

 • Prošli duhovne vježbe u svakodnevici i/ili šutnji
 • Svakodnevno tražite Boga u svojim iskustvima (egzamen, osvrt na dan…)
 • Redovito dijelite iskustva Boga s duhovnikom ili bliskom osobom
 • Imate želju služiti kao pratitelj
 • Spremni pripremati se za tu službu molitvom te tjednim susretima kroz godinu dana

Pošaljite do 5. srpnja na idom@skac.hr.

 • Motivacijsko pismo od 1 kartice u kojem opišite
  • 3 osobine za koje držite da će vam pomagati
  • 3 osobine koje bi vam mogle stvarati poteškoće u službi
 • Preporuku svog duhovnika

Program tečaja zahtjeva odvajanje cca 8 sati tjedno, a uključuje:

 • vikend formaciju u rujnu,
 • sudjelovanje u duhovnim vježbama u svakodnevici – razmatranja i razgovori s pratiteljem (listopad-lipanj),
 • formativne susrete svaki drugi tjedan (listopad-lipanj).

Predložena kotizacija kojom pokrivamo troškove prostora, režije, okrijepu i materijale je 110 eura.