Karl Rahner, njemački isusovac i jedan od najplodnijih i najutjecajnijih katoličkih teologa i vodeći filozofa i teolog 20. stoljeća, govorio je o vrijednosti skrivenog rada – u meditaciji s naslovom „Zašto postati ili ostati isusovac?”

“Mislim o braći koje sam poznavao – o svom prijatelju Alfredu Delpu, koji je s rukama u lancima (u njemačkom zatvoru jer se suprotstavio Hitleru) potpisao izjavu o konačnom članstvu u Družbi Isusovoj; o onome koji u jednom selu u Indiji, nepoznatu indijskim intelektualcima, siromašnim ljudima pomaže kopati bunare; o drugome koji duge sate provodi u ispovjedaonici slušajući muku i nevolju običnog puka koji su mnogo zamršeniji nego što se pojavljuju na površini. Mislim na onoga koga je u Barceloni policija pretukla zajedno s njegovim studentima, bez zadovoljstva da bude revolucionar i da uživa u toj slavi; o onome koji se u bolnici dnevno nalazi pokraj smrtne postelje sve dok mu taj jedinstveni događaj ne postane dosadna dnevna rutina; o onome koji u zatvoru opet i opet mora naviještati Evanđeosku vijest, a da za to nikada ne dobije riječ zahvale, koga više cijene ako im pruži cigarete, nego li riječi Radosne vijesti koju im donosi; o onome koji se s teškoćom i bez ikakva jasna znaka da će uspjeti, naporno trudi kako bi u nekolicini muškaraca i žena probudio malu iskru vjere, nade i ljubavi.”

Ako ti se sviđa pomaganje dušama i skriveni isusovački rad, odvažan i predan do kraja, u kojem god području, možda bi mogao upoznati isusovce i način kako oni djeluju u Hrvatskoj! Prijavi se na novi vikend kušanja “Možda baš isusovac” koji će se održati od 1. do 3. prosinca u Župi Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata.

Program vodi p. Mislav Skelin, promotor duhovnih zvanja, a u sebi sadrži upoznavanje, druženje, rad i molitvu kao početak razlučivanja duhovnog zvanja. Prijaviti se možeš na POVEZNICI, a za više informacija piši na mislav.skelin@skac.hr

P.S. Citat na početku teksta uzet je iz knjige “Isusovački vodič za gotovo sve” američkog isusovca J. Martina.