Prošlog ljeta u sklopu Magis Europe 2022. u Hrvatskoj svoju su raspoloživost pokazali mnogi isusovci, a među njima i Sam Beirao, voditelj organizacijskog tima novog međunarodnog  Magisa koji će se ovog ljeta održati u Portugalu. Iako je vrijeme trebao provesti u organizacijskom timu u Splitu, dan prije leta za Hrvatsku dodijeljen je na eksperiment hodočašća na Medvednici. 

Možeš se za početak predstaviti?

Moje ime je Sam Beirao, dolazim iz Portugala. Isusovac sam već 15 godina, dok sam zadnje 4 godine svećenik. Moja pastoralna služba do prošle godine je bila ta da sam bio profesor u srednjoj školi, započela je nakon što sam završio 2 godine studija filozofije i teologije, a od prošle godine sam preuzeo ulogu u organizaciji svjetskog Magisa 2023 koji će se ove godine održati u Portugalu.

Kako je započeo tvoj put svećeništva?

Prije nego sam počeo razmišljati da želim postati svećenik, razmišljao sam da želim bolje upoznati isusovce. Kada sam ih upoznao, dojmilo me kako žive zajedno, te kako sve dijele i rade zajedno. Moj prvi poziv se dogodio kada sam pomislio da želim biti jedan od njih, to se dogodilo u procesu mog razlučivanja. Počeo sam razmišljati kakav je to isusovac u molitvi, u razgovoru s drugima i na koji način kroz to upoznajem sam sebe. U tom trenu sam shvatio da želim biti isusovac i ništa drugo.

Je li te nešto odvlačilo prilikom donošenja odluke?

Mnogi imaju puno stvari koje im odvlače pažnju od odluke. Razmišljao sam naravno o osnivanju obitelji, započinjanju karijere ili da imam vlastitu kuću. Sve su to bile stvari koje su me odvlačile u razlučivanju. Prilikom mog isusovačkog puta stvari koje odvraćaju pažnju su i dalje ostale, samo su se promijenile. Počele su se javljati kada su mi se prijatelji počeli ženiti, osnivati svoje obitelji ili kada su počeli napredovati na svom poslu. Nikad mi se nije pojavilo pitanje je li ovo mjesto gdje trebam biti ili ne, znao sam da za time trebam ići.

Kako je izgledao tvoj put donošenja odluke?

To je pitanje povjerenja. Nikad nisam čuo neki unutarnji glas gdje mi Bog govori da želi da budem isusovac. Događali su mi se znakovi koji su ukazivali da sam na pravom putu. Znaš da je od Boga kada osjećaš da rasteš u vjeri, milosrđu i nadi. Dok sam promišljao da budem isusovac, to sam mogao osjetiti cijelim svojim bićem. Kada sam promišljao da budem isusovac, život mi je izgledao ljepši i imao je dobru budućnost.

Koju službu trenutno obnašaš?

Trenutno pripremam Magis 2023. Prije Svjetskog dana mladih koji se ove godine također održava u Portugalu, održati će se Magis 2023 na koji su dobrodošli mladi iz cijelog svijeta. Slogan je “Stvaranje budućnosti pune nade”.

Magis Europe 2022: Sam i ekipa na eksperimentu na Medvednici

Imaš li nekog uzora u duhovnom životu?

Inspiriraju me ljudi iz svakodnevnog života koje susrećem bilo u prolazu ili ih poznajem. Također me inspiriraju i manje poznati sveci. Nadahnjuje me Marija Magdalena koja je bila tako blizu Isusu, bila je prva koja je navijestila da je uskrsnuo, bila je cijelo vrijeme uz Njega, nije Ga ostavila dok je bio na križu. Uzori su mi i dvije osobe koje još nisu proglašene svetima, ali se nadam da će uskoro biti:  Dorothy Day i Thomas Merton.

Što je važno za one koji razmišljaju o pozivu?

Prvo, trebaju voljeti Isusa. Kod isusovaca mi se sviđa to što ne trebaš biti netko tko nisi. Isusovci te žele takvog kakav jesi, ako Isus želi da budeš isusovac. Ovo nije natjecanje kakav je netko, dovoljno je da voliš Isusa. Drugo, trebaš voljeti Crkvu. Isusovci su dio katoličke Crkve koja je velika zajednica s nevjerojatnim ljudima i ti ćeš postati dio toga. Crkvi donosiš svoje darove, ali ujedno i granice. Nitko nije bolji od drugog. I konačno, budi normalan, budi ono što jesi. Ne boj se da budeš umoran, da izrekneš pravdu jer isusovci se bore za one koji se nalaze na granicama i daju glas onima koji ga ne mogu dati. Biti ćeš normalan ako si iskren, ako moliš, ako prihvaćaš sebe takvog kakav jesi i da si voljeno dijete Božje. Jer za Boga smo svi savršeni takvi kakvi jesmo.

Što bi poručio mladićima koji razlučuju o pozivu za isusovcima?

Učini to! Iz mog iskustva, za početak budi iskren prema sebi. Nemoj pokušavati biti savršen u nečemu što nisi jer nikad nećeš biti savršen. Budi transparentan s isusovačkim društvom, ne trebaš reći sve svoje tajne, postoji povjerenje, ali im kaži dovoljno kako bi te zajednica mogla upoznati. Treće, budi iskren prema svojoj obitelji. Trebaš biti hrabar i milosrdan, ali tvoja obitelj treba vrijeme za prihvaćanje te vijesti. 

U svrhu promocije zvanja Magisova ekipa putuje u Dalmaciju. Na redu su nove projekcije filma ‘’Sentir y gustar – Kušaj i guštaj’’ i to 17. ožujka u Dubrovniku, u kinu Visia Dubrovnik u 19:00 sati te 18. ožujka u Metkoviću u Kinu Pobjeda u 19:30 (ulaznice se mogu podići na blagajni kina).

Za vikend 24. do 26. ožujka u sklopu proslave 110 godina isusovačke župe na riječkom Zametu, promocija zvanja održat će se u Rijeci. U petak 24. ožujka od 17:30 započinje program euharistijskim klanjanjem nakon kojeg su sveta Misa i susret sa srednjoškolcima i radničkom mladeži. U subotu 25.3. u 16:00h je susret sa svim osnovnoškolcima, u 18:30

sveta Misa, a u 20:00 na Trsatu u velikoj dvorani projekcija Magisovog filma.

A onda je na redu još jedan vikend ‘Možda baš isusovac’ od 28. do 30. travnja. Prijaviti na vikend može se putem PRIJAVNICE, a za više informacija na raspolaganju je kontakt mislav.skelin@skac.hr.