Danas želimo učiti o korizmi i kako smo pozvani moliti, postiti i davati milostinju siromasima. Tijekom idućih nekoliko minuta, promišljat ćemo o tome kako možemo učiniti korizmu značajnijom u našem životu kroz molitvu, post i milostinju.

Uzmi trenutak i smjesti se udobno. Budi u poziciji u kojoj možeš biti miran idućih 10 minuta. Sada budi u tišini. Zatvori oči. Polako i tiho udiši brojeći do 5 (broji: 1, 2, 3, 4, 5). Drži dah jednu sekundu. Zatim izdiši također brojeći do 5 (broji: 1, 2, 3, 4, 5). Ponovi.

Sada zamisli da su svi u prostoriji nestali i da si sam, uživaj u tišini.

Ubrzo, Isus dolazi i sjeda pored tebe. Pita te kako si. Pričaj s njim. Reci mu što radiš u zadnje vrijeme. Reci mu što te nedavno razveselilo. Reci mu sve što te rastužilo ili zabrinulo. Slušaj ga dok ti govori.

Isus ti kaže kako je danas ovdje kako bi pričao s tobom o korizmi, poziva te da moliš, postiš i daješ milostinju.

Pitaš ga: “Isuse, kako mogu moliti tijekom korizme?”

Isus ti kaže: “Moliš upravo sada. Možeš moliti ovako kad god želiš. Samo uzmi 10 minuta od svog dana i nađi tiho mjesto – možda tvoja soba ili tvoje najdraže mjesto u prirodi ili tihi kutak u knjižnici. Priberi se i doći ću ti kao što sam došao upravo sada, razgovarat ćemo. Možeš mi reći sve što te veseli i sve što te uznemirava. Možeš mi pričati o ljudima za koje brineš – ljudima koji su bolesni ili koji prolaze kroz teška vremena. Bit ću ovdje, slušati te i razgovarat ću s tobom. Razmisli sada o tome gdje ćemo se nalaziti svaki dan na nekoliko posebnih trenutaka da ih provedemo zajedno.” (Pauza)

Zatim ga upitaš: “Što s postom?”

Isus ti odgovara: “Post je samo način stvaranja mjesta u tvom životu. Znaš kako kada se snijeg otopi u proljeće pronađemo puno nakupina blata, kamenja, grančica i prljavštine? Nismo ni primijetili sav taj nagomilani nered, ali sada moramo obaviti proljetno čišćenje. Istu stvar trebamo napraviti i s našim životima. Kada ne obraćamo pažnju, naši životi mogu se nagomilati neredom i treba napraviti mjesta kako bismo se nas dvoje mogli bolje povezati. To činimo postom. Post od hrane i obroka je podsjetnik na oslobađanje mjesta u tvom životu. Možeš postiti i od gledanja televizije ili igranja igrica ili provođenja vremena na internetu ili slušanja glazbe. Dobro je postiti i od lošeg ponašanja kao ogovaranja ili vrijeđanja drugih – s ciljem da se ne vratimo tim navikama nakon korizme. Zato, razmisli kako ćeš postiti tijekom korizme.” (Pauza)

Pitaš Isusa: “Što znači milostinja?”

Isus ti odgovara: “Davati milostinju znači dati novac ili materijalna dobra siromasima. Tako puno moje djece na ovom svijetu je gladno, bez doma, bez prikladne odjeće ili zdravstvene skrbi i potrebno pomoći. Znam da nisi bogat, ali možeš tako puno toga učiniti da pomogneš drugima. Korizma je dobro vrijeme da se sjetiš koliko si sretan što imaš sve što imaš i podijeliš nešto toga s drugima. Razmisli o tome kako možeš dijeliti s drugima ove korizme. Možda možeš dati malo svog džeparca i pomoći nahraniti siromašne. Ili možda možeš proći kroz svoje ladice i ormare te pronaći odjeću koju možeš donirati. Ili možda ti i tvoji roditelji možete skupiti nešto hrane i donirati je pučkoj kuhinji. Razmisli kako možeš dati drugima u ovoj korizmi.” (Pauza)

Isus ti kaže: “Neću te tražiti da radiš ove stvari kako bi me zadivio ili zaslužio moju ljubav. Već imaš moju ljubav. Tražim te da radiš ove stvari kako bismo mi mogli ostati bliski i da možeš rasti u ljubavi jer gdje god je ljubav, možeš pronaći mene.“

Sada razgovaraj s Isusom svojim riječima o ovim posnim odlukama koje traži da učiniš dijelom svog života. (Pauza)

Reci Isusu da želiš imati dobru korizmu, ali da trebaš pomoć. Pričaj Isusu o svemu što te udaljava od molitve, posta i davanja milostinje ove korizme, zamoli ga za pomoć. (Pauza)

Isus zna da je vrijeme za tebe da kreneš dalje. Pita te ima li još nešto što mu želiš reći ili ga priupitati. Uzmi si vremena i učini to. (Pauza)

Zahvali Isusu na ovo zajednički provedeno vrijeme. Gledaj ga dok odlazi iz prostorije. Provedi koji trenutak u tišini s Duhom Svetim. (Pauza) Kada budeš spreman, polako si vrati svijest o prostoru u kojem se nalaziš i otvori oči. Rastegni se ako želiš. Dobrodošao natrag.


Meditacija je preuzeta s Loyola Press.