Ovoga ljeta u Sljemenskoj šumi tragat ćemo, a nadamo se i iskusiti, „Više u stvorenome“. No u tome nećemo biti sami. Više u stvorenome tražit ćemo uz pomoć naših zaštitnika i uzora, stupova Svete obitelji – Gospe i svetoga Josipa. Jer tko nas može više približiti Bogu, bolje pokazati prave životne vrijednosti, vjerodostojnije poučiti kako živjeti u stalnoj Božjoj prisutnosti i povjerenju, nego oni kojima je Bog udijelio Njegovog Sina.

Neki sudionici „Više u stvorenome“ doživjeli su već prethodnoga ljeta. Kako im je bilo? Tako da su Boga uistinu – pronašli! A neki i nanovo upoznali.

Nered koji postaje red

Više u stvorenome, osobito sa svetim Josipom :), program je koji iziskuje podosta fizičkoga rada. No, u muci se poznaju junaci i gdje se male ruke slože – zaista, sve se može. Rad je osnovica preko koje se događala promjena u vanjštini, ali i vlastitoj nutrini.

„Pretvaranje nereda u red. Otkako sam se vratio sa Sljemena spreman sam više raditi jer tom radu mogu dati svrhu i može me puno više mijenjati nego prije.“ Tako nam govori jedan sudionik dok drugi nastavlja u istome tonu. „Rad je bio fantastičan, posebice tući kamen i raditi s drvom. Jako puno sam naučio iz toga. Uživao sam u tome sto smo iz nereda stvarali red. To me još uvijek duboko raduje.„

I dok su radom iz nereda stvarali red, u njihovim srcima zavladalo je isto. No rad zna biti i – težak. Rad iscrpljuje, a iscrpljenost dovodi i do pogrešaka. Ipak, nitko nije odustajao, a tu ustrajnost Bog je nagrađivao. U ustrajnosti i hrabrosti, Bog je nutrini progovarao.  Koliko god je bio težak u nekim trenucima, rad mi je pomogao da se u meni krene mijenjati način na koji gledam na težak rad ili na stvari koje ne volim raditi i radije bi ih izbjegao. Shvatio sam da Bog progovara u teškoćama, daje snagu, ne dopušta da se predamo tako lako i tako izgrađuje odnos povjerenja i predanja.

U radu sam vidio i uspjeh i svrhu, i slabost i izgubljenost. Rad je pokazivao moju nutrinu, a njezino izricanje je onda pomoglo da se drugačije suočavam s granicama.

Igra koja pomiče granice

Spomenuvši granice, „Više u stvorenome“ nije ograničen samo na rad. Eksperiment je to koji će ti donijeti i puno više od toga. Između ostaloga i – igru! Igru koja odmara, duhovno i tjelesno, ali i igru koja pomiče tvoje vlastite granice još dalje.

Jedan sudionik s nama je podijelio: Radost u igri skroz je na drugi način ulazila u mene od one radosti koju sam primio tokom i nakon rada. Prenio sam iz rada to traženje unutarnjeg stanja prilikom aktivnosti. Kroz igru, smijeh i tjelovježbu Bog mi je dao optimizam, snagu za gurati i pomicati svoje granice još dalje.

Božja prisutnost koja te uprisutnjuje

Kada smo pitali sudionike što im je najviše ostalo u sjećanju, čest bi odgovor bio magis krug, priroda, rad te nova prijateljstva. U svemu tome došli bi do istog – osjećaja prisutnosti. Božja prisutnost u svemu navedenome vodila ih je do toga da i sami postanu uprisutnjeni i svjesni onoga što se događa oko njih te onih koji su oko njih. Spoznavši Boga, spoznali su okolinu i svoju nutrinu te istinski doživjeli – Više u stvorenome.  

I propovjednik koji nadahnjuje

A s nama se družio – pater Rukavina! A družit će se i ovoga ljeta. Pater Rukavina ostao je u mislima sudionika i poslije kampa. Svojim propovijedima, uz Božju milost i pomoć, nadahnjivao je mnoge. Volio sam slušati njegove priče, savjete, smijeh. Primili smo veliki blagoslov i milost što je baš on bio s nama.

Što nosimo sa sobom?

Na kraju, naši sudionici govore kako su se u tjedan dana susreli sa samim sobom i vlastitim granicama, a kući se vraćaju obogaćeni uz „poticaje za razmišljanje, Boga koji je bio na djelu u ljudima, promatranje svijeta oko sebe, ali ne kao ranije – nego snažnije, nova prijateljstva, mir, radost, prisutnost, svjesnost i poniznost, zajedništvo te pouke za život.

Ukratko, Gospina ekipa je naučila „prebirati osjećaje u srcu kao Marija“, a Josipova zapamtila mudre riječi iz nagovora: „Ako mi mladići ne uđemo u teškoću, ostajemo dječaci.“

Gospina (lijevo) i Josipova (desno), a više od svega- Božja čeljad.

Želiš i ti uz „Više u stvorenome“ ući ispod površine svoga srca i uz pomoć Marije i svetoga Josipa dublje upoznati Njega i Njegova čudesna djela koja čini za tebe? Sada je krajnje vrijeme da ispuniš prijavnicu!