Prije nego otkrijemo ključ koji otvara vrata susreta s Bogom, najbolje da pročitate jednu priču koju je zapisao Anthony de Mello, isusovac, u jednoj od svojih knjiga:

Mladić je šetao uz obalu rijeke. Razmišljao je o smislu života i najboljem načinu kako susresti Boga. Dok je razmišljao, prođe pored njega stari pustinjak. Mladić mu se znatiželjno približi i upita: Možete li mi reći što bih trebao učiniti da bih susreo Boga? 

Pustinjak ga pogleda, nasmiješi se i nastavi put. 

Mladić, uvjeren da monah nije shvatio njegovo pitanje, ponovo mu se približi i upita: Možete li mi reći, molim vas, što trebam učiniti da bih susreo Boga?

Starac ga ponovo mirno pogleda, nasmiješi se i nastavi put prema rijeci. Najednom uđe u rijeku i stane kad mu je voda bila do koljena. 

Mladić, zbunjen, ali željan odgovora, pođe za njim. Starac ga najednom gurne pod vodu. Mladić se opirao, a starac ga je još jače rukama držao pod vodom. Zatim ga pusti i upita: Dok sam te držao pod vodom, za čim si najviše vapio, što si najviše želio?

Zrak! – odgovori mladić. 

Pustinjak će na to: Kad budeš želio Boga kao što si želio zrak koji ti je pod vodom nedostajao, tada ćeš ga susresti!

Ključ za susret s drugom osobom jest želja za susretom. To vrijedi i za susret s Bogom. Pa ako u svome srcu i ne nalaziš jasnu i žarku želju, može ti pomoći Ignacijev savjet: “Reci Bogu: želim da želim!”. Ukoliko želiš raspiriti tu želju za Bogom i vježbati se u traganju za Bogom kroz vlastito iskustvo prijavi se za duhovne vježbe u šutnji: