Povodom organizacije tečaja razlučivanja “VIŠE od odluke” donosimo ovdje jedan primjer iz Ignacijeva života s početka obraćenja kada je dopustio da ga umor od neodlučnosti obuzme toliko da je odgovornost za odluku prepustio jednoj muli. Iz Ignacijeve autobiografije:

Dok je tako jahao tim putem, sustigao ga je jedan Maur koji je također jahao na muli. Jašući zajedno razgovarali su, pa su došli i na razgovor o Našoj Gospi. Maur je rekao kako mu se čini da je Djevica i mogla začeti bez muškarca, ali da nije mogla ostati djevicom tijekom poroda. Za potkrepu svoga mišljenja on se poslužio prirodnim razlozima koji su mu dolazili na pamet. Hodočasnik je naveo brojne razloge, ali ga nije mogao pokolebati u njegovu uvjerenju. Maur je nakon toga počeo tako brzo jahati, da mu se ubrzo izgubio iz vida, a on sam je još dugo ostao razmišljajući nad onim o čemu je raspravljao s njim. U međuvremenu ga je obuzelo snažno unutrašnje nezadovoljstvo koje je u njegovu dušu unijelo nemir jer mu je izgledalo kao da nije obavio svoju dužnost. U njemu se pojavilo ogorčenje prema Mauru, a izgledalo je da je i on pogriješio zato što mu je dopustio da o Našoj Gospi govori onakve stvari, a bio je dužan braniti njezinu čast. Htio je pronaći Maura i da mu zbog onoga što je rekao dadne nekoliko udaraca bodežem. On se, međutim, ni nakon duge unutarnje borbe nije mogao opredijeliti, pa nije znao što da učini. Maur, koji je već bio umakao rekao mu je ranije da ide u jedno mjesto koje je ležalo malo podalje na istoj cesti blizu glavnog puta, iako glavni put nije prolazio kroz to mjesto. I tako, umoran od razmišljanja o tome što bi bilo najbolje učiniti, a da nije ni došao do valjanog zaključka, on je odlučio da pusti mulu da ide popuštenih uzda do mjesta na kojem su se putovi razdvajali. Ako mula krene seoskim putem, on će pronaći Maura i probosti ga. Ako mula ne krene prema selu, nego glavnom cestom, on će ga pustiti na miru. Pošto je postupio onako kako je odlučio, našem Gospodinu se svidjelo da mula ne skrene na seosku cestu nego da ide glavnim putem, iako je selo bilo udaljeno svega nešto preko trideset ili četrdeset koračaja, a cesta široka i vrlo dobra.

Knjigu Autobiografija možete kupiti ovdje: Ignacije. A ako doživljavate da ste umorni od vlastite neodlučnosti i da bi vam koristilo vježbanje u slobodi pod budnim okom SKAC-ovaca, onda pročitajte više o tečaju razlučivanja i ispunite prijavnicu ovdje: VIŠE od odluke