Ovoga ljeta, SKAC Palma i Magis su organizirali ljetni program pod nazivom “Više od ljepote: Žive stijene”. Kako su se sudionici proveli i što su radili, pročitajte u nastavku:

U organizaciji Magisa ovog je ljeta premijerno održan program Žive stijene. Jedanaestero nas se odlučilo kraj mjeseca srpnja rezervirati za dublje upoznavanje kulturne baštine Splita i okolice uz vodstvo isusovca Zvonimira Marinovića. Kad govorim o kulturnom upoznavanju, s razlogom mu pridjevam u isusovačkim krugovima dobro poznati izraz “magis”, odnosno više, dublje (u odnosu s Gospodinom). Spoznati iz paterovog tumačenja umjetnosti odnos naših predaka prema Bogu, njihovu žrtvu i pobožnost, istovremeno nadahnjuje i ostavlja bez daha.
U oksimoronu “žive stijene” sadržana je srž programa Žive stijene. Tražiti život u bezživotnom jednako je teško kao tražiti Boga u svijetu materije. Duhovna je dimenzija stoga ključna kako bi se u kamenu katedrale sv. Dujma i crkvi sv. Mikule, te u marijanskim kapelama, mozaiku solinske bazilike i ostacima rimske Salone pronašao živi Bog. Glavni je zadatak bio prenijeti naučeno turistima, ali i ono do čega smo došli samostalnim promišljanjem, pokazujući im splitsku katedralu. Nažalost, ovogodišnji sudionici nisu imali tu mogućnost iz niza razloga, prije svega onih organizacijskih. Nastojeći ne otkriti previše, vrijeme predviđeno za razgledavanje kulturne ostavštine je nekoliko sati, tako da tijekom dana ostaje sasvim dovoljno vremena za jutarnju misu, magis krug i egzamen te svakodnevna popodnevna kupanja i večernje šetnje.
Pišući ovo dok retrospektivno razmišljam o danima provedenim u Splitu, uspjevam pretočiti u riječi ono što su Žive stijene značile za mene. To je duhovna okrjepa u okruženju koje mi nije svakodnevno. Ljetni dani koji nisu provedeni samo u tjelesnim užitcima, već u učenju i produbljivanju odnosa s Bogom pravi su blagoslov, kao i bilo tko od ostalih deset ljudi kojima, dok ih zamišljam, vidim nasmijana lica i “pogled koji vjeruje”. To će mi zasigurno biti najljepša uspomena iz ljeta u Splitu 2021. godine.

Nikola, sudionik

Fotografije pogledajte u GALERIJI.