Jesi li ikad razmišljao/la nedostaju li ti oni trenuci u kojima se osjećaš kao slobodno dijete? Oni trenuci u kojim te ne zanima što drugi oko tebe misle jer si sretan/na i ispunjen/a. Tajana nam je otkrila da se upravo tijekom Vikenda pokore prisjetila kako je to biti slobodan i autentičan. Pročitaj njezino iskustvo u nastavku…

Kako si saznala i kako si se odlučila za vikend pokore?

Na Facebook stranici SKAC-a vidjela sam objavu da će se održati vikend. Ako se dobro sjećam, bila je najava „Vikend pokore i posta“. U to vrijeme sam bila u duhovnim vježbama u svakodnevici i razmišljala sam hoću li ići. Privukao me dio pokore. Nisam znala kako će izgledati i jako me zanimalo. Pitala sam pratitelja slaže li se da idem, s obzirom da sam bila u duhovnim vježbama. Rekao je ako će mi koristiti i ako će mi produbiti iskustvo, da slobodno idem. 

Kakvo ti je bilo iskustvo tog vikenda?

Bilo mi je zanimljivo. Prvo smo kasnili jer smo išli s jednom djevojkom koju nismo znali i baš je bio petak popodne i normalno bila je gužva. Bila sam malo nervozna jer prijateljica i ja kasnimo. Bilo mi je zanimljivo i vrlo brzo je prošlo. Bili smo u šutnji. Šutnja mi nije predstavljala neki problem, a ono što mi je bilo najbolje je kada smo mijesili kruh. Do tada nisam ništa radila na način da pečem: kruh, kiflice i slično, i to mi je predstavljalo kvantnu fiziku. Mislila sam da je to nešto jako teško. Kada bi se ukazala neka prilika, gledala sam što Maja radi jer je radila različite oblike i veličine kruha. Bilo mi je zanimljivo kada smo radili rukama. Nisam bila svjesna da je to toliko jednostavno. 

Gdje ti je bio Bog?

Bog mi je najviše bio u tom kruhu. Nešto jednostavno, meni se činilo preteško. Kada su rekli da ćemo praviti kruh, na prvi pomisao mi je bilo: „Ajme“, jer to nikad nisam radila. Dobili smo neke osnovne naputke i imali smo sastojke, mogli smo sve koristiti. Nisam znala da u kruh može ići nešto slatko. Onda su nas pustili da eksperimentiramo. 

Kako je post doprinio tome?

Za post smo jeli juhe i kruh koji smo napravili. Bilo mi je super da smo jeli kruh jer sam onda razmišljala od čega se kruh sastoji i što ima. Nisam pojela kruh samo da ga pojedem, već mi je bilo zanimljivo proučavati od čega se kruh sastoji jer je svaki bio drugačiji. Tako sam promatrala koji mi je ukusniji i što bi htjela imati u svome kruhu. 

Vidiš li neku promjenu na sebi nakon tog vikenda?

Možda malo više uživam u hrani koju jedem. Igram se sa svojim nepcima. Nakon toga je bila izolacija radi korone i tada su svi pekli doma kruh. I ja sam ga počela doma peči. Moji doma su bili oduševljeni, pogotovo braća. Doma smo jedino znali jesti bakin kruh koji je pekla u krušnoj peći. Nije bilo više vrsta, već ta jedna. Bio je fin, ali nije bilo nikakvih dodataka. Braća su bila oduševljena kada sam počela peći razne vrste kruha. Na kraju sam pekla i za širu rodbinu. Sa susjedom, koji isto voli peći kruh, razmijenila sam recepte. Kada sam radila kruh, napravila bi ga bogatog tako da se nije moglo puno pojesti. Bilo je zanimljivo da mama ne mora kupovati puno kruha, jer nas je 5 doma, već se najedemo od jednog domaćeg.  

Je li te nešto iznenadilo?

Malo sam sama sebe iznenadila u nekim situacijama. Bilo mi je zanimljivo da se čovjek za vrijeme igre ponaša prirodno, onakav kakav jest. Ništa ne glumi, nego je autentičan. Za vrijeme jedne igre sam uočila kako sam slobodna. Nije mi bilo bitno hoće li me netko vidjeti kako se izmičem postavljenoj prepreci, hoću li skočiti ili se baciti na pod. 

Kako drugi mladi mogu prepoznati da su pozvani na jedan takav vikend?

Ako žele prvenstveno raditi na sebi i upoznati sebe kroz taj neki drugačiji način. Primjerice kroz tu igru sam se prisjetila kakva sam bila kao dijete. Bila sam slobodna, nisam razmišljala što će okolina misliti. Ako žele iskusiti neke stvari za koje misle da su teške, ako žele razbiti vlastite predrasude da nešto ne mogu. Prije nisam mislila da mogu ispeći kruh za Uskrs. 

Kakvi trebaju biti mladi kada dolaze na vikend pokore kako bi što bolje iskusili Božju prisutnost?

Trebaju biti otvoreni u smislu da se ne boje sudjelovati i isprobavati sve što im program nudi. Mislim da svi koji su htjeli sudjelovati u onome na što nas je pater pozivao da radimo, da su puno toga i dobili. Koliko želiš i tražiš, toliko i dobiješ, čak i više.

Prijavnica je ovdje: PRIJAVNICA.

Za više informacija kontaktirajte: idom@skac.hr.