I ptice na grani znaju da je danas – Valentinovo. Dan kada svijet slavi ljubav. I dok je Valentinovo tradicionalno rezervirano za zaljubljene parove, što je s onim koji je izmislio Ljubav? Slavi li On Valentinovo? S kim slavi? Gdje slavi?

Je li onaj koji je Ljubav stvorio tvoja prva, najveća i najvažnija ljubav? „Jer samo ako jest, moći ćeš istinski voljeti svaku osobu koja ti je stavljena na put. Od Isusa ćeš naučiti značenje i praksu ljubavi. Moći ćeš voljeti jer imaš Njegovo srce“, rekao je papa Franjo jednom prigodom.

Za svetog Ignacija On je to uistinu bio. Sv. Ignacije jedan je od onih s kojima je Bog slavio Ljubav svakoga dana. On je bio čovjek koji je Boga mogao pronaći u svim stvarima. Kako? Tako da se zaljubio, i ostao zaljubljen, u Njega. Ignacije je živio sa strašću, borio se sa strašću i s vremenom zavolio Boga sa strašću. A putem duhovnih vježbi pomaže nam učiniti isto.

Ignacijanske duhovne vježbe rođene su iz Ignacijevih osobnih susreta s Bogom. Za njega je to iskustvo kroz koje osoba dobiva milost čežnje da bude što više ispunjena Božjom ljubavlju, a istovremeno raste u svom razumijevanju prirode te ljubavi kao potpuno besplatnog i bezuvjetnog Božjega dara. U duhovnim vježbama rastemo u intimnosti s Bogom susrećući ga u svetome pismu, dozvoljavajući mu da Njegov pogled pun Ljubavi padne na nas, a mi mu uzvraćamo ljubavnim pogledom Njemu, postojano i bez potrebe za brbljanjem u Njegovoj prisutnosti.

Čitanje svetoga pisma čini ti se stranim i nerazumljivim? Ponekad čak teškim i dosadnim? Možda će ti biti lakše kada čuješ da sveti Augustin uspoređuje čitanje svetoga pisma s čitanjem pisama nama dragih i bliskih osoba. “Sveti spisi su naša pisma od kuće“, govori Augustin.  A što radimo s pismima dragih osoba? Uzmemo ih na neko tiho i sigurno mjesto gdje smo sami te u potpunosti usmjerimo našu pažnju na ono što nam je napisano. Smirimo se i čitamo ih pažljivo. Iznova i iznova. Jer znamo da su one dokaz da netko misli na nas. Da netko brine o nama. Da smo ljubljeni.

Zato čitaj sveto pismo što češće. To je ljubavno pismo Boga za tebe. I danas kada je Valentinovo i kada svijet slavi ljubav, slavi je i ti. Slavi onu prvotnu Ljubav. Ljubav iz koje si stvoren. Ljubav za koju si stvoren. Slavi je s Njim. Dopusti mu da s tobom proslavi Valentinovo. I to ne samo danas. Svaki dan. Gdje? U tvome srcu. Jer to je mjesto na koje bi te Bog izveo na dejt. Njemu najmilije mjesto. Danas budi zaljubljen u Njega, i poput svetoga Ignacija, trudi se ostati u toj zaljubljenosti, jer tek kada se zaljubiš u Njega, moći ćeš se istinski zaljubiti, a kasnije i ljubiti, onu osobu koju je On namijenio za tebe.