Uzašašće Gospodinovo, Kristov povratak Ocu iz čovještva na nebo, važna je svetkovina u životu kršćana. Nakon najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa, slijedi Uzašašće – ključan blagdan koji kršćani slave četrdeset dana kasnije.

     Nakon uskrsnuća, Isus se četrdeset dana prikazivao svojim učenicima i svjedočio im snagu novog života nakon uskrsnuća. Isus Krist je svojim uskrsnućem pobijedio smrt, iz smrti prešao u novi život i darovao ljudima priliku živjeti puninu i vječnu radost u nebeskom kraljevstvu. Najmiliji Isusov učenik Ivan, koji ga je pratio do smrti na križu, svjedoči u svom evanđelju: ,,Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svog Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne nego da ima život vječni’’ (Iv 3, 16).

     Isusovo uskrsnuće stoga predstavlja novi život u vječnosti i punini Božje prisutnosti. Isus je, četrdeset dana nakon svog uskrsnuća, hodao s učenicima kako bi povjerovali u njegovo uskrsnuće i u njegovu pobjedu nad smrću – on je preuzeo sve ljudske grijehe na sebe i uznio ih Ocu. Tim činom, Isus je svakom čovjeku pripravio mjesto kod Oca nebeskog.

Isus je čovječanstvu darovao pozivnicu za nebo i pokazao da uskrsnućem imamo pristup Ocu, a na svakom čovjeku je odluka da vjerujući u Oca korača putem svetosti do punine života vječnoga.