SKAC organizira još jedne duhovne vježbe u svakodnevici koje započinju 27.1. Prijave su u tijeku, a uz upis prijavnice sadrže i neke zadatke koje je potrebno napisati. Nekima će to biti teško. No često baš ono što je teško vodi u dubinu odnosa s Bogom.

Budući da smo skloni izbjegavati teške događaje i teške misli, teške odnose i teške zadatke – onda se zna dogoditi da nas zadesi baš nešto ekstra teško. Jer je srce poput mesnog mišića. Da bi omekšalo često koristimo čekić. Neki teži događaj koji će srce smekšati da bude opuštenije, blago i ukusno za druge naleti prije ili kasnije, a duhovne vježbe u svakodnevici su više kao marinada, djeluju polako.

Ako će se netko na njih odlučiti potrebna je hrabrost. Ako to želiš, a nemaš hrabrosti, jednostavno ovih dana moli za to. Hrabrost je potrebna da bi uopće ustrajao.

Hrabrost da se svojevoljno dadneš smekšati.

Hrabrost da se suočiš sa onim što je teško u tvome životu.

Hrabrost da kormilo svoga broda predaš Kapetanu.

Hrabrost da uzmeš u zadatak ono što je teško. Bilo da je u pitanju svakodnevna molitva, ili tjelovježba. Otvaranje prozora svako jutro, tuširanje hladnom vodom, pisanje nutarnjih pokreta svaki dan. Svakodnevni egzamen i lectio divina, oprost nekome tko te povrjedio, ljubaznost prema nekome ko te živcira. Nježnost prema samome sebi, blagost prema nekome ko je težak, vedrina kad ti je teško.

Hrabrost da se ponašaš drugačije, hrabrost da mijenjaš svoje navike, hrabrost da odeš u dubinu odnosa s Bogom toliko da možda otkriješ da si ti zapravo posve netko drugi. Odeš dublje i pronađeš blago, doživiš tko si zapravo u tišini dubokog oceana ljubavi kojim roniš.

A sidro je teško, ali ga svaki mudar moreplovac unese na svoj brod. I teško ga je bacati u more, ali je ključno to – posebno u oluji… baciš se u dubinu siguran da te čamac čeka, a dolje duboko nema oluje, samo je mir. Samo je u Bogu mir.

Ako je tvoja plovidba došla do točke da bi valjalo u miru stati, pogledati u nebo, sagledati kartu, provjerit kompas ili samo uroniti u mir onda moli za hrabrost, donesi odluku i prijavi se U DUBINU.