Dana 22. veljače Vatikan je objavio kako je papa Franjo autorizirao Kongregaciju za proglašenje svetih za publikaciju dekreta koja se odnosi na „Mučenike – Slugu Gospodnjeg Rutilija Grandea Garcίe, svećenika isusovca i dva laika, ubijena u El Salvadoru, iz mržnje prema vjeri 12. ožujka 1977. godine.“ Prepoznavanje njihovog mučeništva znači da bi uskoro mogli biti proglašeni blaženima, najvjerojatnije na ceremoniji u El Salvadoru kasnije ove godine.

Rutilio Grande rođen je u El Paisnalu u El Salvadoru, dana 5. srpnja 1928. godine. Prvo je bio u nadbiskupijskom sjemeništu, a tek pri kraju svoga boravka u sjemeništu pridružuje se redu isusovaca 5. rujna 1945. godine. Prolazio je isusovačku formaciju u raznim državama uključujući Venezuelu, Ekvador, Španjolsku i Belgiju. Zaređen je 30. srpnja 1959. godine.

Uz obavljanje dužnosti župnika također je sudjelovao u formaciji isusovačkih bogoslova za svećeničku službu. Bio je inovator, započeo je proces pastoralnog „uranjanja/potapanja“ (eng. Immersion) za sjemeništarce, a  poslije je inicirao da to postane baza za razvoj duhovnog i socijalnog razvoja među seljačkim zajednicama u kojima je služio. Ovaj rad na evangelizaciji i razvijanju socijalne svijesti potaknuo je oligarhijsku vladu El Salvadora da napravi od Grandea metu.

Tijekom njegove aktivne svećeničke službe i evangelizacije u El Salvadoru, hrabro je stajao uz El Salvadorove seljake, poučavajući ih kako da postanu zagovornici vlastite socijalne i vjerske slobode. Bio je javno proganjan i na kraju pogubljen uz dvojicu seljaka: laika kateheta Manuela Solórzana (72) i Nelsona Rutilia Lemusa (samo 16). Napad se dogodio dok su se vozili iz svoje župe u Aguilaresu do El Paisnala, mjesta njegovog rođenja, da bi proslavili devetnicu svetog Josipa.

Usput su pokupili troje male djece koja su sjela pozadi, kada je grupa muškaraca iz zasjede zaskočila na Grandea i dva laika, ostavivši 12 metaka u njegovom tijelu. Troje prestravljene djece ostalo je neozlijeđeno i dopušteno im je da pobjegnu iz auta.

Grande je bio prvi svećenik koji je ubijen prije građanskog rata, ali uskoro će ostali ubrzo doživjeti istu sudbinu. Njegova nasilna smrt jako je uznemirila njegovog prijatelja Oscara Romera, koji je bio izabran za nadbiskupa San Salvadora samo tri tjedna prije, gubitak prijatelja ostavio je transformativni utjecaj na život i djelovanje sv. Oskara Romera. Tri godine poslije i on će umrijeti mučeničkom smrću.

Nakon pogubljenja, nadbiskup Romero slavio je misu za žrtve, zajedno s Isusovačkim provincijalom, u malenoj crkvi u El Paisnalu te noći. Tri tijela su stavljena pred oltar. Romero je sljedećeg jutra tu slavio još jednu misu na koju je došlo mnogo stanovnika, na toj misi najavio je da će idućeg tjedna slaviti misu u El Salvadoru u metropolijskoj Katedrali, uz to zahtijevao je službenu istragu Grandeovog ubojstva.

Posjećujući crkvu u El Paisnalu, gdje su Rutilio Grande i njegovi prijatelji laici pokopani prošle veljače, general isusovačkog reda Arturo Sosa je izjavio: „Došli smo ovdje slaviti Euharistiju i zamoliti Boga da nas primjer kršćanske predanosti koju su živjeli Rutilio Grande i njegovi prijatelji laici, mučenici vjere koji promiču socijalnu pravdu, inspirira i obnavlja.“

„Mučeništvo svjedoči o učinkovitosti jedne otkupiteljske žrtve“ , rekao je, „žrtva života dana iz ljubavi i s ljubavlju, kao što je to Isus napravio, da ponudi oslobođenje i pomirenje. To je žrtva koja, kroz moć Svetoga Duha, može također biti pretpostavljena od onih koji prihvate poziv primijeniti Riječ Božju i krenuti putem slijeđenja njegova sina.“

Beatifikacije oca Rutilia Granda i njegovih prijatelja laika započeta je u ožujku 2014. godine od strane nadbiskupa San Salvadora Joséa Luisa Escobara. Zaključena je u kolovozu 2016. Slučaj beatifikacije je prenesen u Rim i napokon su 22. veljače došle dobre vijesti.

Preneseno s: https://www.americamagazine.org/