Kao što je svemogući Bog postavio Josipa, sina patrijarha Jakova, nad svu zemlju egipatsku da pohrani žito za narod, tako je, kada se ispunilo vrijeme i kada je trebalo poslati na zemlju svoga jedinorođenoga Sina, Spasitelja svijeta, odabrao jednog drugog Josipa sličnog prvome, i postavio ga za gospodara i poglavara doma i imanja svojega, čuvara svoga najdragocjenijeg blaga.
Bl. Papa Pio IX.

Sveti Josip čuvao je svoje najdragocjenije blago, Isusa i Marija, a njemu u zagovor utječemo se da štiti i naše blago – domovinu Hrvatsku i naš narod.

On štiti one koji ga štuju i prati ih na njihove putu kroz ovaj život, baš kao što je štitio i pratio Isusa dok je rastao (Josemaria Escriva). Od trenutka kada je anđeo otkrio svetome Josipu da će postati otac Mesijin do trenutka kada je posljednji put udahnuo na rukama Marije i Isusa, sveti je Josip gorljivo branio Isusa od svih opasnosti. Bio je revan čuvar i pazitelj. Branio je Isusa i žrtvovao sve za njegovu sigurnost. Jednako je štitio i svoju ženu. Štitio ih je kao otac pun ljubavi i vjeran muž.

Sveti Josip gorljivo brani i umnaža gorljivost za Isusa

Očinsko poslanje svetoga Josipa nije završilo. Očev posao nikada ne završava, sve dok njegova djeca ne stignu u Nebo. Vaš duhovni otac zna što je štetno za vašu dušu pa želi paziti na vas i pomoći da sigurno stignete u Nebo. On vas nikada neće napustiti.

Kao vaš otac i uzor, sveti će vas Josip naučiti kako gorljivo braniti Krista. Ako budete vjerni učenici Isusa Krista, svijet će vas kritizirati, mrziti, ismijavati i rugati vam se, često i članovi vaše obitelji i prijatelji. Vaša će patnja biti velika, ali svjedočenje istine – vaše svjedočenje Isusa – bit će veće. Sveti Josip pomoći će vam da budete gorljivi svjedok istine o Isusu Kristu. On je savršeni odraz Oca Svjetla i pomaže nam primiti svjetlo Kristovo. On nam donosi Isusa, pravo Svjetlo svijeta.

Pitajmo se danas: Što u svom životu želim zaštititi i sačuvati? U kojim događajima svoga života se utječem sv. Josipu? Kakav je Bog u Josipovu životu, a kakav u mome?

Molimo danas svetoga Josipa da čuva i brani nas, naš narod, našu Domovinu i sve one koje želimo zaštititi, kao što je čuvao Mariju i Isusa. Molimo ga da naše muževe i očeve učini sebi sličnijima u ljubavi kakvu je imao prema njima. Molimo ga da nam dadne hrabrosti svjedočiti Krista i primiti nam Njegovo Svjetlo u naša srca.

Sveti Josipe, zaštitniče hrvatskoga naroda i Domovine, moli za nas.

Želiš dublje upoznati svetoga Josipa i postati istinski zaštitnik svojeg najdragocjenijeg blaga? Prijavi se na Više u stvorenome sa svetim Josipom na Sljemenu ovoga ljeta!

Dio teksta preuzet je iz knjige “Posveta svetome Josipu” naklade Benedikta iz Velike Gorice.