Danas se spominjemo Sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije i Isusova zemaljskog oca i hranitelja.

Riječ “Josip” hebrejskog je podrijetla i znači “neka Bog pridoda”. Te je riječi zapisane u Starom zavjetu, izgovorila Rahela, žena praoca Jakova, rodivši dijete nakon duge neplodnosti, sina koji je kasnije postao poznat kao Josip Egipatski. Prema Evanđeljima, bio je iz Davidove kraljevske dinastije, te je po njemu i Isus postao Davidov potomak.

Sv. Matej kaže za njega da je bio pravednik, što znači krepostan i svet muž. Živio je skromno u gradiću Nazaretu u pokrajini Galileji na sjeveru Palestine i svojim radom je uzdržavao sv. Obitelj.

Nazivaju ga i šutljivim svecem, jer evanđelja ne prenose niti jednu jedinu riječ koju je on izgovorio, što ne umanjuje njegovu ulogu koju mu je Bog povjerio u djelu spašavanja čovjeka i u odgoju Njegovog Sina. Stoga se za sv. Josipa može reći da je upoznao vrijednost šutnje i da nije bio čovjek velikih riječi, nego čovjek djela i rada.

Sv.Josip nam je ostavio primjer povjerenja u Boga i vršenja Božje volje. Na poziv anđela usklađuje svoje želje i zamisli s Božjom voljom svjestan kako On zna što je najbolje za sv.Obitelj.

Prema katoličkoj predaji, sv. Josip umro je u rukama Isusa i Marije te se zbog toga smatra uzorom pobožnog vjernika koji prima milost u trenutku smrti. Također, štuje se kao zagovornik obitelji, očeva, trudnica, bolesnih i umirućih, putnika , doseljenika, obrtnika, inženjera i općenito radnika.

Hrvatski je sabor 9. i 10. lipnja 1687. godine izabrao svetog Josipa za nebeskog zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva, odnosno hrvatskog naroda. U Protokolu Hrvatskog sabora od 9. i 10. lipnja 1687. godine nalazi se na latinskom jeziku ovaj tekst: “Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran.”

U ovim teškim trenutcima, ne samo za hrvatski narod nego za cijeli svijet utječemo se sv. .Josipu i predajemo mu sve one koje se u ovim trenutcima bore s bolestima, osobito onima  s virusom COVID – 19. One koje su napustile ovaj svijet, da izmoli kod Gospodina milost za njihove duše kako bi ušle u Kraljevstvo Nebesko.

Molimo ga da po njegovom primjeru imamo povjerenje u Boga, da mu nastavimo svakodnevno služiti molitvom, kako osobnom tako i obiteljskom. Osobito mu predajemo obitelji, da u ovim trenutcima prepoznaju važnost zajedništva i ljubavi. Da nam da strpljivosti i poniznosti jedni prema drugima, otvorenosti da prihvatimo svoga brata, sestru, majku, oca…

Sveti Josipe čuvaj naše radnike, prodavače/ice u trgovinama, pekarama, ljekarnama, benzinskim crpkama. Čuvaj naše doktore i doktorice te im daj snage da u ovim teškim vremenima crpe utjehu i milosti od Tvog Raspetog Sina i preljubljene Zaručnice Marije.

Osim sv. Josipa, ovih dana smo se spomenuli i svetog Patrika. Biskup Barron u videu govori o teškim životnim okolnostima koje su morali proživjeti sv. Josip i sv. Patrik, te kako su se u vjeri pouzdali u Boga. Pa čak kada i Bog dopušta određena zla kako bi u naše živote donio veće dobro. Ovi svetci prepoznavali su takve trenutke u svom životu i odlučno slijedili Božje Svjetlo.