Čini li ti se ponekad kao da je svo breme svijeta na tvojim leđima? Osjećaš li se izmučeno razgovorima, postupcima koji ti se doista čine uzaludnima? Nisi jedini. Sv. Ivan de Brito bio je misionar i mučenik 17. stoljeća i to vlastitim izborom.

Još kao malo dijete, rođen u lozi portugalske aristokracije, ozbiljno je obolio od sušice, a njegova vjerna majka molila se sv. Franji Ksaverskom da ga spasi. Naime, njegov stariji brat prvorođenac Kristofor umro je u ratu, stoga je majka znala da neće moći izdržati i njegovu smrt. Ne samo da je ozdravio, već je odlučio pristupiti isusovačkom redu unatoč protivljenju vlastite majke. Rođen u lozi portugalske aristokracije, imao je i dodatnu zaštitu tadašnjeg kralja Pedra II., međutim bez njegove podrške u odluci pristupanja isusovačkom redu. Upravo zato što je smatrao da njegova majka neće moći podnijeti fizički rastanak, slanjem pisma s broda na putu u svoju prvu misiju u Maduru objasnio je razloge svoga odabira.

Iako većinski u Indiji, djelovao je i u Europi te je postao zaštitnikom Portugala. Put mu doista nije bio lagan. Oskudno se hranio, spavao na hladnome pa i golom tlu, uz divlje životinje i vremenske nepogode, no to ga nije sprečavalo u pokrštavanju, odnosno obraćenju tadašnjih pogana. Posebno zanimljivim smatrao je indijski kastinski sustav jer je zaključio kako većina obraćenika na kršćanstvo dolazi iz najniže kaste. Učio je njihov i ostale domorodačke jezike, oblačio se i živio po njihovim pravilima, a sve kako bi im bio što bliži. Povod za njegovo uhićenje bilo je obraćenje Thadiyathevana, princa Maravara. Misionar mu je naredio da od svojih pet žena jednu zadrži, a ostale četiri otpusti. Jedna od tih otpuštenih žena bila je nećakinja tamošnjeg kralja. Kralj je zbog toga naredio da se spale sve kršćanske crkve i opljačkaju kuće vjernika.

Zato što nije htio pokleknuti, bio je osuđen na smrt. Na današnji dan 1693. godine svom krvniku rekao je sljedeće: „Prijatelju, pomolio sam se Bogu. Što se mene tiče, učinio sam ono što sam trebao. Sada ti učini ono što moraš.“

Sjeti se danas svojih nedaća i svoga mučeništva. Gdje je Bog u svemu tome, a gdje si ti? Probaj Ga čuti jer sigurno ti želi biti blizu. I zapamti – i kada je najteže, nisi sam.