Korona virus je do sada ubio više od 2860 ljudi, a razboljelo se više od 83000 ljudi. A sada je stigao i nama. Al to nije sve. Poharao je ljekarne i trgovine kroz maničnu kupovinu maski i hrane – u Zagrebu, u Italiji, diljem svijeta. Čitajući o svemu uhvatilo me misliti o sv.Ignaciju.

Dok je još studirao u Parizu bila je aktualna kuga. Pošao je s prijateljima prema kući za koju se sumnjalo da je okužena. Izabrao je unići. Tamo je zatekao bolesna čovjeka. Ostao je tješiti zaraženog kugom. Ne “samo to”.

On je dodirivao njegove čireve rukama. Nakon što ga je malo utješio i ohrabrio, izišao je vani i ostao sam. Počela ga ruka boljeti. I počeo je misliti o tome da se zarazio kugom. Zamišljao je to vrlo živo i jako ga je to mučilo. Što ako je zaražen kugom? Nikako nije uspijevao nadići te misli. Strah ga je obuzimao. 

Sve dok u jednom trenutku nije upotrijebio svu svoju jakost i zario ruku u usta, rekavši “ako imaš kugu u ruci, možeš je imati i u ustima”. Nakon što je to napravio, misli koje su ga mučile nestale su bestraga. Nestala je i bol u ruci. Nestalo je sve što ga je strašilo i nije se vratilo, iako su po njegovu povratku na fakultet svi bježali od njega.

Kao što i danas mnogi žele pobjeći od korona virusa…pa prestaju ići na misu i uzimati pričest zbog velika rizika. Ili mrko gledaju u tramvaju osobu koja se nakašlje…da ne nabrajam dalje.

Što se korona virusa tiče – čini mi se razumnim nasljedovati primjer sv.Ignacija i s njima ponavljati “Uzmi Gospodine i primi…”
Ne dopustimo da nas strah obuzima i odjeljuje od Ljubavi. Prema bližnjem. Prema Gospodinu.

Foto: www.jesuitinstitute.org