Danas slavimo sv. Franju Ksaverskog, velikog isusovačkog misionara i evangelizatora. Zajedno sa sv. Ignacijem i ostalom šestoricom, obogatio je i obilježio sam početak djelovanja Družbe Isusove i njezino misionarsko poslanje.

U umjetnosti, sv. Franjo Ksaverski (1506.-1552.), isusovački misionar i čudotvorac, često je prikazivan kako drži raspelo uzdignuto u ruci, što predstavlja njegov žar za širenjem Kristovog nauka onima koji ga nikad nisu čuli. Kao i sv. Ignacije Lojolski, u počecima svog života imao je ambicije prema svjetskom i ovozemaljskom, ali kad je imao 19 godina, susreo je sv. Ignacija u Parizu, nakon čega je shvatio snagu i jačinu Duhovnih vježbi, te je krenuo na put svećeništva. Postao je jedan od prvih sljedbenika sv. Ignacija i zajedno s njim zavjetovao se na siromaštvo i čistoću u Montmartreu 1534. godina. Zaređen je za svećenika tri godine kasnije.

Kratko nakon toga, portugalski kralj Ivan zamolio je Ignacija da pošalje misionare u Indiju, i Franjo je odabran za taj zadatak. Stigao je u Gou u svibnju 1542. godine, odakle je otputovao u južnoistočnu Indiju i tamo je tri godine radio među lovcima na bisere. Posjećivao je bolesne u bolnicama i propovijedao im evanđelje, hodao je ulicama zvoneći malim zvoncem, pozivajući djecu da slušaju Božju Riječ. Kad je skupio određen broj ljudi koji su ga željeli slušati, odveo ih je u obližnju crkvu i tamo im je govorio i kršćanskoj vjeri.

Nakon Indije, Franjo je zaplovio prema Japanu 1549. godine. Prvih godina boravka tamo, naučio je japanski jezik i na njihova lokalna narječja preveo je temeljne dokumente o vjeri. Gdje god ga je put odveo u Aziji, Franjo je iza sebe ostavio cvatuće kršćanske zajednice koje postoje još i dan danas.

Kao misionar, Franjo je sveukupno proveo deset godina u Aziji; neki ga nazivaju najvećim misionarom nakon sv. Pavla. Njegova posljednja želja bila je propovijedati evanđelje u Kini, međutim to se nije ostvarilo. Razbolio se i umro 3. prosinca 1552. godine., na otoku blizu obale Kine. Kanoniziran je zajedno s sv. Ignacijem 1622. godine.

Sv. Franjo Ksaverski, moli za nas!

Izvor: jesuit.org.uk