Priveli smo još jedan beskompromisan dan kraju. Naši mladi voloteri su u još većem broju nego jučer darovali vlastito vrijeme i talente. “Mali zeleni” su se već od ranog jutra zaputili na svoje akcije gdje su neki dočekali i večer. Iako iscrpljeni, otišli su svojim kućama bogatiji za još jedno iskustvo, par prijateljstava i najvažnije – ispunjeni osjećajem zadovoljstva koje daje jedino služenje drugome.

Skriveni talenti otkrili su se drugog dana akcija

Farbanje zidova, čišćenje okućnica, uređivanje škola, okopavanje vrtova i drugi zadatci nisu ostali nepoznanica za naše hrabre djevojke i mladiće. Jedna od najveselijih ekipa dočekala nas je na akciji “Obojimo školu u vedre boje” u školi Ante Kovačića. Mladi su uz stihove Doris Dragović preuređivali prostorije škole.

Jedna od volonterki koju smo zatekli na mjestu događaja bila je Marina Bilić koja je došla na 72 sata bez kompromisa po drugi put u pratnji svoga muža i njegovog brata. “Mislim da bi se svi trebali prijaviti na volontiranje i žao mi je da se preko godine češće ne aktiviram u zajednici. Možeš napraviti nešto korisno i pomoći svojoj zajednici”, rekla je Marina, inače profesorica kemije i razrednica u jednoj zagrebačkoj srednjoj školi. Njezin šogor je došao na volontiranje nakon rada u noćnoj smjeni, što je jedan od mnogobrojnih pokazatelja požrtvovnosti mladih.

Još jedna vrlo zanimljiva akcija dočekala nas je u Centru za mlade Zagreb, gdje su volonteri sastavljali invalidsku rampu od LEGO kockica. Vrijedno su spajali kockice kako bi omogućili osobama s fizičkim teškoćama da lakše premoste prepreke u Udruzi. Samim time osvjestili su i s kojim sve poteškoćama se nose osobe s invaliditetom u društvu.

Dok su tako jedni obavljali teški fizički rad, drugi su šetali sa štićenicima zaklade Čujem, vjerujem, vidim po Botaničkom vrtu. Neki su otkopali talente koje su potisnuli, dok su drugi neke talente tek otkrili. Volonteri kreativne kaliografske radionice su tako kao završnu misao istaknuli kako “nisu znali da su umjetnici zapravo – SVI”.

Umjetnici, kreativci, pomagači, radnici, zabavljači i još mnogo više od toga su naši beskompromisni volonteri. Zahvalni Bogu što je kroz ova tri dana djelovao tako konkretno i vidljivo među nama, zaključujemo drugi dan akcija i očekujemo sutrašnju svetu misu s kojom ćemo i završiti 72 sata bez kompromisa u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u 11h.

Fotogalerijia drugog dana akcija 72 sata bez kompromisa:

Napisala Klaudia Jurgić, fotografije Mirta Fekeža (volonterke promo tima 72 sata bez kompormisa Zagreb)