Prvi dan projekta 72 sata bez kompromisa u Zagrebu je uspješno završen. Mladi su od jutra volontirali na 28 akcija u Zagrebu i okolici. Radeći na ekološkim, socijalnim i radnim akcijama imali su prilike upoznati jedni druge, naučiti različite vještine, pokazati vlastite talente te najvažnije pomoći i BITI PROMJENA.

Kao dio promo tima jedva smo čekali otići na pojedine akcije i upiti samo dio atmosfere prvog dana volonterskog projekta. Tako smo obišli tri akcije, dvije radne i jednu ekološko – radnu. Imali smo prilike vidjeti mlade koji su krečili kuću jedne starije korisnice Caritasa zagrebačke nadbiskupije, volontere koji su izrađivali predmete od gline te one koji su koristili otpatke vune u izradi jastuka za stolce.

Posebno ugodnu atmosferu zatekli smo u Udruzi OZANA gdje su mladi izrađivali predmete od gline. Udruga OZANA je dnevni centar za rehabilitaciju i radne aktivnosti za osobe s intelektualnim teškoćama. Mladi su tamo naučili kako se koristi glina i tako dopustili da njihova kreativnost poprimi neke drugačije i kreativnije oblike. Izrađivali su dekorativne pločice s natpisima za kućna ulazna vrata te gredice za vrt koje su različito oblikovali za svaku vrstu voća i povrća. Sve što su izradili ostat će korisnicima udruge na raspolaganju i sjećanje na naše beskompromisne volontere.

Jedna od volonterki na današnjoj akciji „Oblikujmo glinu“ bila je i Klarisa Smodek koja prvi put sudjeluje na ovom projektu, a prijavila se jer, kako kaže, ima vremena, a ovako provedeno vrijeme je jednostavno ispunjava. Vidno je bila zadovoljna današnjim zadatkom, a u povjerenju nam je šapnula da sutra očekuje još bolji volonterski izazov s obzirom da odlazi na radnu akciju uređenja udruge za beskućnike.

Mladi će dakle i u sutrašnjem danu sudjelovati na akcijama još u većem broju. I dok će jedni uređivati školska dvorišta, drugi graditi invalidsku rampu od LEGO kockica, pojedini gledati zidove ili nastavljati s današnjim akcijama. Iako ih očekuje puno izazova, mladi ne odustaju te se hrabro nadaju još jednom „zelenom“ danu u kojem će biti malena promjena – velike promjene ionako su satkane od puno malenih koraka.

Ipak, fotogalerija govori tisuću riječi.

Klaudia Jurgan i Mirta Fekeža (volonterke promo tima 72 sata bez kompromisa Zagreb)