Kako bi SKAC-ov 18. rođendan bio potpun, bilo je neophodno posvetiti jedan dan pateru Luki Rađi, njegovom osnivaču i osobi koja i danas svim srcem izgara za njega. Davne 2008. godine izašla je njegova knjiga Šalabahter za život, a ove godine odlučili smo je ponovo tiskati i predstaviti drugi dan SKAC-ove trodnevne proslave. U knjizi su skupljena pitanja mladih i odgovori p. Luke nastali tijekom i nakon studentskih vjeronauka u Palmotićevoj 31 na početku 2000-ih, a koje i danas mogu čitati svi – od mladih do starih. Nakon uvodne pjesme Tamare Perc, Mišel Barović, jedan od prvih članova SKAC-a, i pater Ivica Musa, duhovnik SKAC-a nakon p. Rađe, ispričali su kako su uopće došli u SKAC, nekoliko anegdota o p. Luki, zašto su ga toliko voljeli i što je ono što su mladi vidjeli i što ih je privlačilo da dolaze u Palmotićevu i slušaju p. Luku.

Zdravo pater Luka! U glavi mi se vrti dilema i ne mogu je riješiti: ako mladić i djevojka hodaju, bez obzira koliko su zajedno, sasvim je normalno da su skupa, grle se, ljube… Međutim, gdje bi bila granica, s obzirom na smrtni grijeh bluda, između neseksualnih i seksualnih odnosa? Postoji li tu nekakvo Crkveno stajalište ili je to ipak stvar individualne procjene? Hvala na odgovoru! Pozdrav!

To ti je pitanje: gdje je granica dana i noći? Samu granicu teško je uhvatiti – ali činjenica je da između dana i noći postoji bitna razlika. Može se reći: noć počinje kad se prestaje vidjeti. Ali na kolikoj udaljenosti ne vidjeti? S druge, pak, strane: u isto vrijeme netko nešto još vidi, dok je drugom sve već mračno. Da skratim: u stvarima o kojima pišeš treba se čuvati noći, ali i sumraka – da vas noć ne uhvati.

Veliki pozdrav, p. Luka

Nakon govora o predgovoru šibenskog biskupa mons. Rogića i kratkog videa o Modravama, koje su nastale zahvaljujući entuzijazmu i velikoj volji p. Luke, gosti su istaknuli koje ih se dopisivanje iz knjige posebno dojmilo i što ono znači za njih. Na kraju je voditeljica pročitala nekoliko pitanja koja su mladi postavljali p. Luki i njegove odgovore na ista. Susret je završen modravskom himnom u kojoj je sadržano geslo p. Luke „Pruži ruku, dodaj kamen, gradi Crkvu!“, a otpjevale su je Tamara Perc, Marija Stažić i Tena Vrbanec.