Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja „MOGU“ Osijek  kontinuirano već 25 godine provodi programe terapija pomoću konja za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, sportsko-rekreacijske, pedagoško-preventivni program za djecu i mlade, volonterske programe, izvršenje posebne obveze za maloljetne počinitelje kaznenih djela te ostale aktivnosti.  Primarni je cilj Udruge poboljšanje zdravlja i ukupne kvalitete življenja navedenih skupina, a njihov rad zasnovan je na vrijednostima i načelima transparentnosti, jednakosti, tolerancije, prihvaćanja različitosti, empatije, socijalne uključenosti, povjerenja i suradnje.

Najveći trošak Udruge upravo je onaj vezan sa skrb 12 terapijskih životinja – konja (hrana, stelja, veterinarske usluge i dr.)  koji godišnje iznosi oko 100.000,00 kn. S obzirom na to kako se Udruga isključivo financira preko projekata nemoguće je preko pojedinog projekta pokriti cijeli iznos već se on u manjem udjelu traži kroz više različitih projekata – projekata koji mogu ali i ne moraju biti odobreni. Situaciju dodatno otežava što terapijske životinje – konji zahtijevaju kontinuiranu skrb i hranu na dnevnoj bazi koja im mora biti osigurana kao i financijska sredstva da im se osigura isto.

Uz ove troškove skrbi za terapijske životinje koji moraju biti osigurani, Udruga također ima i znatne materijalno-tehničke troškove. Terapijske životinje – konji su smješten u drvenim i ruševnim štalama. Takvo nešto zahtjeva kontinuirane popravke, bojanje, zamjenu drvenih dijelova konstrukcije te ograde. Uz to situaciju dodatno otežava i dotrajali krov koji prokišnjava te popravak istoga zahtjeva dodatna sredstva.

Unatoč svim otežanim okolnostima oni ne odustaju, a najveća nagrada i motivacija im je upravo zadovoljstvo njihovih brojnih korisnika. Tako jedna majka djeteta s teškoćama u razvoju svjedoči sljedeće:

„Najveća sreća je vidjeti osmijeh  svoga djeteta, a ovdje u prirodi dok se druži sa životinjama – konjima, psima, mačkama vidim koliko mom djetetu to sve znači. Zahvaljujem svim izvoditeljima i volonterima Udruge na trudu koji ulažu u provedbi terapija pomoću konja. Kroz druženje s njima i drugim roditeljima stvorena je jedna opuštajuća atmosfera koja nam mnogo znači“

Korizma je posebno milosno vrijeme u kojem smo pozvani rasti u nesebičnosti za dobro svih. Želiš i ti svojim malim doprinosom uvelike potpomognuti ovoj, za mnoge ljude, a posebice djecu, herojskoj udruzi?

Ovaj pokret za zajedničko odricanje i ulaganje u zajednicu traje do 14. 4. 2022. Uplata se vrši na račun udruge SKAC Palma IBAN HR0324840081100323384, opis plaćanja: POKRETAČA: Mogu ili ubaci u jednu od kutija za nakane u SKAC hodniku.

Budi razlog velikih osječkih dječjih osmijeha 🙂