Nedjelja je popodne. Pakiraš se za povratak u Zagreb nakon vikenda posjete doma. Mama pakira što je friško ispekla ili suhomesnate proizvode. HŽ ili AP staje po čitavom nizu stanica do odredišnog kolodvora. Kofer je težak, a skripte su važne. Poznato?

Razdoblje studiranja studenti pamte po osamostaljivanju, druženjima, nekim bezbrižnim danima, kavama poslije predavanja, domskom životu i prijateljstvima koja se kasnije rasprše po gradovima odakle smo pristigli u Zagreb u potrazi za znanjem, diplomom, pa i samim sobom. Mnogima je tijekom dvadeset godina postojanja SKAC bio dnevni boravak studentskih dana, mjesto gdje su između studentskih vjeronauka, volontiranja, tečajeva gitare i stranih jezika, krijepili se duhovno, ali i ispunjavali svoje slobodno vrijeme i studentske dane druženjem, upoznavanjem, zaljubljivanjem.

Kroz naše dvorište prolazili su mnogi, danas zreli obiteljski ljudi, a nekada mladi i (bez)brižni studenti. Stasali su u poljoprivrednike koji imaju svoje farme. Obrtnike koji stvaraju rukama. Liječnike koji istražuju rad i procese ljudskog mozga. Arhitekte i građevinare koji utvrđuju statiku, grade i obnavljaju. Savjetnike koji pišu razvojne projekte za svoje općine i gradove. Poslovne ljude koji unaprjeđuju rad poduzeća. Redovnike i svećenike koji su nam na duhovnu pomoć. Obiteljske ljude koji odgajaju djecu i sudjeluju u životu župa i svojih lokalnih zajednica.

I danas SKAC-ovim dvorištem prolaze mnogi studenti te provode svoje dane sudjelujući u 3D formaciji, volontirajući u Volonterskom centru, snimajući podcaste, ministrirajući, animirajući svoje grupe ili Mise mladih pjevajući u SKAC zboru. Nose i slatke i gorke studentske muke. Od dileme koje jelo u menzi uzeti, koji film na studentsku srijedu u kinu pogledati do mučnih pitanja koji rok prijaviti, kako uklopiti studiranje, studentske poslove i slobodno vrijeme. Kako ostvariti potreban prosjek, pravo na dom i stipendije. Kako položiti ispite, platiti stanarinu, olakšati roditeljima. Prva zarada trebala bi biti okus samostalnosti, plod truda i zalaganja, rezultat marljivog rada, no nekim studentima je ona potrebna prvenstveno kako bi nastavili studij i mogli financirati sve skuplji boravak u Zagrebu.

SKAC želi putem korizmene inicijative i pokreta zajedničkog odricanja jednom takvom studentu u financijski teškoj situaciji darovati stipendiju da se može bezbrižnije posvetiti učenju. I ti se možeš ugraditi u zajedničku podršku našim studentima. Ulagati u znanje i učenje, u konkretne ljude kojima stipendija omogućuje dostojanstveno življenje i bezbrižnije studiranje. Pokrenuti kotačić bratske skrbi za naše studente kao za mlađu braću i sestre. Biti kao onaj stric ili teta koji ti prije polaska na studij daje novce – “da se nađe”.

Ovaj pokret za zajedničko odricanje i ulaganje u zajednicu traje od 2.3. do 14. 4. 2022. Budite dio pokretača sebedarja. Korizma je posebno milosno vrijeme u kojem smo pozvani rasti u nesebičnosti za dobro svih. Uplata se vrši na račun udruge SKAC Palma IBAN HR0324840081100323384, opis plaćanja: POKRETAČA: braća ili ubaciti u jednu od kutija za nakane u SKAC hodniku.