“Molim Te, Isuse, mogućnost da razmišljam o vječnim istinama i da se s Tobom, mojim Bogom, dnevno ujedinjujem.” Ovaj citat dragog nam blaženika, Ivana Merza, opisuje čežnju svakog srca za Bogom. Svaki dan Ga trebamo, sve više i više. I zato Ga tražimo, svugdje, u svakoj osobi, događaju, u prirodi oko nas. I u glazbi. Kako je Bog predivno stvorio glazbu. Ritam, melodiju i riječi one pjesme koja te vodi bliže Bogu baš On je i nadahnuo. Dopustio ti je da barem dijelom osjetiš nebesko slavlje, koje ćemo u potpunosti, svim srcem doživjeti u Vječnosti. A ovdje na zemlji ostaje nam da Ga tražimo svakodnevno, danomice i da Ga slavimo. U tome vam može pomoći 6 pjesama koje našu Tamaru Perz vode Bogu. Pa krenimo.

1.Čedo Antolić: Jutro ; U Tvojoj milosti

Ne mogu se točno sjetiti kako sam došla u doticaj s glazbom Čede Antolića, mislim da je to bilo na nekim duhovnim susretima u Križevcima, mom rodnom gradu. Uglavnom, sjećam se samo da je njegova glazba imala, a i danas ima neizmjeran, možda najveći utjecaj na moje glazbeno stvaralaštvo. Od prvog trenutka postala je dio mene, tako životna i stvarna, a opet tako transcendentalna.

Pjesme Jutro i U tvojoj milosti su jedne od mnogih koje me duboko prožimaju, kroz koje osjećam autentičnost autora i Kreatora koji dotiče svaki stih i svaku notu, a tako i moje srce…

2.Ivan i Vinko Puljić: U tišini hrama

Pjesma koja me posebno veže za moj rodni grad, za jedno od mojih prvih iskustava Boga kroz glazbu.

90-ih sam se pridružila zboru mladih te je moje kasno osnovnoškolsko i cijelo srednjoškolsko razdoblje vezano uz vjeronaučne susrete, toplinu sobice u župi u kojoj smo se nalazili, molili, pjevali- U tišini hrama je bila nezaobilazan dio tog razdoblja i tih susreta, a i danas je pjevam jer me umiruje i uvodi u tišinu, u osobni susret s Gospodinom.

3.s. Marija Angela Šustek/Saša Kiralj: Večernji susret

Ovo je jedna novijeg datuma, barem što se glazbe tiče ali kao da je srasla s tekstom koji je nastao 50-ak godina prije. Uistinu, pjesma koja me vodi podno križa i u duboku kontemplaciju.

Kroz korizmu je non- stop slušam, a često i inače, posebno kada prolazim kroz teške situacije s kojima se još teže nosim. Inače su korizmene pjesme te koje najviše dotiču i otvaraju moje srce, u Kristovim ranama nalazim utjehu i nadu, a ova pjesma mi ih posebno ulijeva…dočarava mi Kristovo čovještvo zbog kojega ga osjećam još bližim…

4.Ivanski: Blizu

„Na rubu smisla stojim, znam da znaš koliko se bojim…” tekst pjesme koji je toliko životan i koja ulazi u prostor gdje se ponekad (ili često) nalazimo sami, odbačeni i u strahovima. Ona mi govori da je Gospodin i u tim trenucima prisutan, suosjećajan i da je „nemirno srce moje dok se ne smiri u Njemu” (sv. Augustin). Uistinu, pjesma koja liječi…

5.M. Lowry/B. Greene: Mary, did you know

Gospu sam uvijek osjećala bliskom, posebno zadnjih godina. Njena nježna ruka me majčinski vodi prema Isusu kad god počnem skretati s Puta, i to baš svaki put…toliko je divnih pjesama koje joj volim pjevati i preko kojih me Gospodin dotiče, a ovdje sam izdvojila jednu od njih. Pjesmu koja je opisuje kao jednu od nas i baš zato je osjećam toliko blizu.

„When you kissed a little baby you kissed the face of God…”

6.Tamara Perc: Kreni sa mnom

Možda će se nekome činiti pretenciozno što sam između svih pjesama navela i jednu svoju ali moram reći da me zapravo one najviše vode Bogu jer kako bi inače nastale…one jesu moj osobni i intimni odnos s Gospodinom stoga smo mi autori često u nezavidnom položaju razgoliti svoju dušu pred svijetom koji prosuđuje…ali stvaranje nas čini živima i životnima, kreativnima, kroz stvaranje imamo doticaj s transcendentnim…jedna od tih i takvih pjesama je „Kreni sa mnom”, nastala usred klanjanja u duhovnim vježbama na Golom otoku.

Kad se otvorimo djelovanju Duha, Bog koristi naše talente za sebe i to na najdivniji način…slušajući svećenikov nagovor o iscjeljenju srca jednostavno su iz mene izletjele riječi i glazba kao molitva, a to uistinu iscjeljuje srce.