“Pjeva Bogu onaj tko živi za Boga; pjeva psalme Njegovu imenu onaj tko radi za Njegovu slavu. Tako pjevajući i radeći (…) pripravljajte put Kristu…”

sv. Augustin

Često se naša lista pjesama mijenja, ovisno o tome kako se osjećamo, kakvo nam je raspoloženje. Ovisno o tome šetamo li gradom, učimo, treniramo… Ali postoje one neke pjesme koje su uvijek na našoj top listi. Pjesme koje su nas u određenom trenutku dotakle, pjesme koje kao da je Bog namijenio samo nama, pjesme koje su “slučajno” počele svirati u pravom trenutku. Baš takve pjesme vode nas Bogu, koji nam preko njih daje utjehu, nadu, mir, vjeru. Takva je i top 5 lista pjesama našeg Nikole Mrzljaka. Donosimo vam njegov odabir pjesama koje i nas mogu približiti Božjoj ljubavi.

1.Agni Parthene, Kabarnos

Na ovu pjesmu sam naletio kad sam na YouTube-u pustio neku listu koja je bila uglavnom sastavljena od gregorijanskih korala (samo moderno!). Kad najednom čujem ovu pjesmu i sav se naježim. Vokalno gledajuć, pjesma mi je fantastična, ali kad sam pogledao tekst još mi je više sjela i natjerala me na razmišljanje o Djevici Mariji.

2.Red Letters, David Crowder

Pjesma se zove Crvena Slova u slobodnom prijevodu. Tako je nazvana jer postoji izdanje Biblije u kojoj su crvenom bojom označena slova koja izgovara Isus. Ta pjesma me posebno dotakla u vrijeme duhovnih vježbi kad se razmatrala muka jer u jednom dijelu Crowder govori da rulja viče: “Raspni ga!”, i da su te riječi mogle i iz njegovih usta izići. To je upravo ono što sam tada razmatrao i pomoglo mi je ući u to iskustvo muke – da primijenim na sebe – a na kraju je ta muka tu da pokaže kako nas On ljubi dajući svoga Sina.

3.Don’t Waste Your Life, Lecrae 

U ovoj pjesmi me posebno dotaklo to što se vrti oko toga vidi li se moja vjera u mom životu. Natjerala me na to da preispitam neka svoja djelovanja. U tom trenu, kao da je bila Božja intervencija – tko zna, možda je i YouTube za to iskoristio 🙂

4.Everyday I’m Blessed, Crowder

Ova instantno čupa iz bilo kojeg lošeg raspoloženja. Povezujem ju s korakom egzamena u kojem tražim za što sam zahvalan tog dana, a svaki dan imam nešto i to je ono što ova pjesma govori – da sam svakog dana blagoslovljen.

5.Man Up Anthem, 116 – Man Up Anthem ft. Lecrae, KB, Trip Lee, Tedashii, Derek Minor, Andy Mineo & Sho Baraka

Hip hop stvar puna teologije, ali ono što me najviše dotiče u njoj jesu riječi “None of us behave like the image of who we’re made”. To me podsjeća na to da smo pozvani na svetost – zajedništvo s Bogom – iz dana u dan. U svemu. I u radu i u javnom djelovanju i u molitvi. Svaki na svoj način. Pokažimo da živimo ono u što vjerujemo.