Tko upozna Krista, u njemu se javlja čežnja da ostale ljude dovede k Njemu. Čovjek ne može čuvati tako veliku radost samo za sebe. Osjeća potrebu prenijeti je drugima. Tako je i s pjesmama, duhovnim i nadahnutim, koje nas dovode bliže Bogu. I njih želimo podijeliti s drugima, želimo da ih dotaknu riječi pjesme i melodija. Da naprave korak bliže Bogu i nebeskom slavlju anđela i svetaca. Danas vam donosimo top 5 pjesama koje Luku vode Bogu. Nek vam slušanje ovih pjesma bude plodonosno i blagoslovljeno.

Latin Chant of the Crusaders – Da Pacem Domine

Kada su me pitali da li bi mogao napisati svoj popis top 5 pjesama koje me dovode Bogu mi je odmah pala na pamet ova pjesma jer mi je u zadnjim mjesecima najviše i najčešće na repertoaru.
Tekst pjesme je napisan još u 15. stoljeću ali se čini jako prikladna i za današnje vrijeme.
Ovu pjesmu svakako vidim kao jednu veliku i iskrenu molitvu – molitvu da nam Bog udjeli svoj mir, mir koji nema granice i koji sve pobjeđuje i koji samo On može dati.
Jako mi se sviđa i način na koji je pjevana, tempo koji je korišten jer me stvarno svaki puta umiri i dodijeli mi taj mir, a i sviđa mi se što sam preko nje naučio nešto latinskog, među ostalim i moliti Slava Ocu.
Mislim da nema krivog trenutaka za ovu pjesmu jer ju znam slušati i kada razmatram, kada se molim, kada radim, kada čistim, kada vježbam ili kada jednostavno odmaram.

Pange Lingua

Ova pjesma me rijetko kada ostavi ravnodušnim.

Pjesmu koju je napisao sveti Toma Akvinski još u 13. stoljeću i siguran sam kako ste barem većina već čuli i znate dio ove pjesme jer je ovo potpuna i originalna verzija “Divnoj dakle” koja se pjeva na kraju svakog klanjanja dok se cijela verzija pjeva na Veliki Četvrtak i na Tijelovo.

Mislim da me upravo iz tog razloga ova pjesma nikada ne ostavi ravnodušnim jer je potpuno veličanstvena i što više slušam, razmišljam i razmatram o tim riječima pjesme sve više cijenim samu Euharistiju i sam čin klanjanja, te mi pomaže vratiti se u ta stanja i kada nemam priliku prisustvovati Euharistiji ili klanjanju u tom trenu.

Originalna, latinska verzija mi kao i kod drugih pjesama tako i ovdje dodatno pobuđuje tu dubinu i Kristovu blizinu, te daje na dodatnoj svečanosti i poštovanju.

Suffering of Jesus in Gethsemane – Archimandrite Seraphim Bit-Kharibi

Ovu pjesmu mi je poslala jedan draga osoba u Velikom tjednu.
Iskreno ne znam da me bilo koja druga pjesma toliko brzo i toliko stvarno stavila u događaj Isusove agonije u Gethsemane s Isusom kao ta.
Moram priznati da ne znam što govore i koje riječi izgovaraju u pjesmi, no može biti da je upravo to i ono mi posebno kod pjesme jer ne mogu ni razumjeti kroz što je Isus prolazio u tom trenutku, kroz kako veliku agoniju i muku za mene i za tebe, kakvu je stvarno molitvu imao, koje riječi je govorio svome Ocu jer vjerojatno mi ni to ne bi bilo potpuno razumljivo…
Meni je zato dovoljno da se mogu barem malo, barem na kratko staviti blizu Njega i moliti s Njim – biti blizu Isusa koji krvavim znojem vapi Ocu “Otkloni čašu ovu od mene! Ali ne što ja hoću, nego što hoćeš ti!” (Marko 14:36) i na kraju potpuno i slobodno i sam prihvaća tu Božju volju te svjesno i smireno ulazi u nju jer zna da je zato i došao – da nas sve toliko beskrajno i bezuvjetno ljubi bez obzira kakvu mu nepravdu, muku i bol mi prouzročili.
Hvala Mu!

Izliči me – klapa Cambi (K. Kambelovac)

Prvi puta kada sam čuo ovu pjesmu potpuno me slomila i oduševila.
Kada bi ju trebao jednom riječi opisati vjerujem kako bi to bila riječ “vapaj”.
Vapaj upućen Raspetom Kristu u trenutku tame.
Posebno mi se sviđa dio koji kaže “U dubini moga srca Ima jedan svemir I s tisuće sunca Zove me da pođem za Tobom” jer je toliko istinit i toliko živ da ga je teško ignorirati.
Sve nas je Bog stvorio na svoju sliku (Post 1:26) i tako udahnuo sebe kod svakog začeća te nas cijeli život zove da pođemo za Njim – na nama je samo odluka hoćemo li poslušati taj poziv i zavapiti Mu “Izliči me!” ili ne…
Vjerujem kako nas je većina u nekom dijelu svoga života osjetila tamu, gubili se i lutali – znam da ja jesam i da je to trajalo neko duže vrijeme dok ponovno nisam odlučio krenuti prema svjetlu, a gledajući unatrag vidim kako je Bog stvarno cijelo vrijeme bio uz mene, u mom srcu bez obzira koliko daleko ja zaglibio i samo me tiho i strpljivo zvao u nadi da ću se vratiti…

Najbolji hrvatski tamburaši – Andrija Čordaš

Mislim da moj top 5 pjesama ne može proći bez tamburaša i tamburice jer određeni slavonski geni ipak znaju biti jači od mene haha.
No pjesma o Andriji Čordašu mi je svaki puta baš jako poticajna, da uvijek nanovo napravim egzamen na svoj život, na način na koji ja živim, te prema čemu težim…
Isus je i sam rekao “Nitko ne može služiti dvojici gospodara jer će jednomu biti odan, a drugoga prezirati. Zato ne možete služiti i Bogu i bogatstvu.” (Matej 6:24)
A pjesma o Andriji Čordašu govori upravo o tim Isusovim riječima jer opisuje čovjeka koji je živio upravo tako – da je birao Božje bogatstvo, a ne zemaljsko bogatstvo.
Svaki puta me ponovno fascinira koliko je on tražio Boga u svakodnevici, koliko je samo u skrovitosti i poniznosti djelovao na druge ljude a i životinje oko sebe jer je zračio s tom smirenošću i ljubavi s kojom je obavljao svakodnevne stvari koje je trebao napraviti.
Kako i sam kaže: “Život je cesta pa biraj gdje ćeš, al’ zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet’ nećeš.” Stoga mislim da je tako isto i na meni, a i na svima nama da se odlučimo kojem Gospodaru želimo služiti.