Ljepota ljudskog djela samo je odraz neugasive Ljepote Božje, i umjetnička je djelatnost samo nastavak, usavršavanje Božje djelatnosti.

blaženi Ivan Merz

Blaženi Ivan Merz u svakoj je djelatnosti, struci i području ljudskog života prepoznao put koji vodi Bogu. Toliko je žarko želio ljubiti Boga i služiti Mu, da je iskoristio svaki trenutak u danu da se približi bar jedan korak bliže Stvoritelju. Glazba je također način na koji možemo još više upoznati Boga i Njegovu ljubav. To je vidljivo i u odabiru top 5 pjesama Jakova Kušta. Njegova razmišljanja o svakoj pjesmi otvaraju vrata za nove staze koje vode u dubinu Božje neizmjerne ljubavi za sve nas.

1.Oliver Dragojević – Vjeruj u ljubav

Ovaj bezvremenski klasik, slušam od malena, a kako je s godinama rasla moja ljubav i izbirljivost prema glazbi, proporcionalno je rasla i moja ljubav prema ovoj pjesmi. Uz jednostavan, ali istovremeno dubok tekst, melodija ove pjesme s prizvukom jazza tvori jednu od najoptimističnijih, najvedrijih i najutješnijih pjesama koje sam ikada čuo. S vremenom sam primijetio kako se tekst ove pjesme može čak direktno primijeniti na Boga. Ona sama po sebi govori o vjeri, vjeri u ljubav. Ističe važnost obje (‘’ljubav je sve’’) što je jednako kršćanskom svjetonazoru. Znajući kako Bog jest ljubav, ova pjesma u mome životu tvori posebnu radost, jer se kroz nju vidi kako i drugi ljudi traže Boga i osjećaju težinu njegove potrebe ovome svijetu, a da možda iste činjenice nisu ni svjesni. Ova pjesma, voljena od strane Kršćana i onih koji to nisu, istu činjenicu potvrđuje time što svi žudimo za ljubavlju; svi o njoj ovisimo. Sada kada o tome razmišljam, uviđam kako je ova pjesma dostojno obrazloženje/pojašnjenje moje vjere; sredstvo svjedočenja iste nekome tko Boga ne poznaje. Najviše od svega sviđa mi se jednostavnost teksta. Na tako prost način, mudrost života sažeta je u 26 riječi i razumije ju i dijete od 5 godina, a njihova dubina ne gubi na vrijednosti ni kod onih u zreloj i starijoj dobi. Ovu pjesmu volim slušati često, no opet u rijetkim prilikama odnosno dobro raspoređenim razmacima iz razloga što lako postane uobičajena, a to od nje svakako ne želim. Svaki put kada ju slušam, podsjeti me na Boga.

2.John Mayer – Love is a verb

Nastavno na prethodnu pjesmu, ova također govori o ljubavi. Za ovu, kao i za prethodnu, vjerujem da je u ideji napisana o muško-ženskoj ljubavi. Rekao bih jednostavno o zaljubljenosti, privlačnosti i sličnome, no ideja pjesme jest pokazati da se ljubav ne svodi samo na to. Sam naslov ‘’Love is a verb’’; ili hrvatski: ‘’Ljubav je glagol’’ upućuje na prirodu pojave ljubavi. Ona se očituje u djelima, a ne u pukim riječima. Time ne želim isključiti mogućnost da se ljubav izrazi riječima, nego ukazati na njen smisao u suštini. Tekst govori konkretno o ovome tako da neću puno citirati, no istaknuo bih ključni dio: ‘’So you’ve got to show, show, show me’’. Osim tekstom, pjesma me također osvojila svojim glazbenim aspektom. Mislim da ovakve pjesme volim jer sam minimalist koji voli zalaziti u dubinu i nalaziti ju u naizgled jednostavnim stvarima. Glazbeni dio pjesme u kombinaciji s izvrsnim tekstom, dovodi me u poseban mir i vraća nadu. Podiže mi glavu i čini me istinski sretnim. Svaka pjesma koja na me tako utječe približava me Bogu kroz radost u mome biću.

3.Oliver Dragojević – Ključ života

Ovu pjesmu također sam slušao od malena, no nikada ju prije nisam shvaćao kao nešto što me približava Bogu, sve do dana kada sam uočio dvosmislenost njenog teksta. U njemu se krije svojevrsna molitva koju se najbolje može opisati tako da se posluša pjesma.

4.Oliver Dragojević – Moj lipi anđele

Još jedna Oliverova romantična, na koju mi je netko ukazao da se može shvatiti i kao Božje riječi utjehe nama. Od tada mi ova pjesma ima još jedno lijepo značenje, i kada zamislim da je pisana iz Isusove perspektive, uvijek mi izmami osmijeh.

5.Hvalospjev svijeći

Nakon ovih svjetovnih, htio bih podijeliti ovu. Ovaj hvalospjev najdivnije je glazbeno djelo koje sam ikada čuo u Crkvi. Njime započinje liturgija Vazmenog bdjenja. Opisuje vrhunac naše vjere; Noć u kojoj cijela Crkva u jedinstvu slavi Gospodina u svoj Njegovoj veličini.
Slavi pobjedu nad smrti, Gospodina kao žrtveno janje, ‘’Noć u kojoj se nebesko sa zemaljskim, božansko s ljudskim povezuje’’. Težina teksta uvijek me gane, često i do suza.’’O neshvatljive li ljubavi Očeve: da roba otkupiš Sina si predao. O zaista potrebna li Adamova grijeha, što ga Kristova smrt uništi. O sretne li Krivice, koja ja zaslužila takvog i tolikog otkupitelja’’. Ovo je samo dio ovog predivnog hvalospjeva.