Bog voli ugraditi veliko u malo: svemir u atom, stablo u sjeme, čovjeka u embrij, leptira u gusjenicu, vječnost u trenutak, ljubav u srce, Sebe samoga u nas. U naše srce stavlja one čežnje, misli i želje koje nas vode bliže Njemu. Slušajući duhovnu glazbu, često nas posebno dotaknu neke riječi ili melodija, jer nam se Bog i preko toga želi objaviti, pokazati nam svoju prisutnost i utonuti našu dušu u more Njegove ljubavi i blizine. Ovaj utorak donosimo vam top 5 listu pjesama koje našeg Domagoja Pećara vode Bogu:

Prije nego krenemo važno mi je napomenuti da je popis pjesama koje su me dotakle i koje su mi drage puno širi, i da sam se stvarno vodio jedinim kriterijem da kroz tu pjesmu otkrivam Boga. Pa krenimo!

1. Johannes Crysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart: AVE VERUM CORPUS 

Ovo je jedna od najljepših skladbi ikad napisanih u povijesti glazbe po mom mišljenju. Prvi doticaj s ovim djelom sam imao u srednjoj školi kad smo ga pjevali na zboru i vrlo brzo sam se zaljubio u te harmonije. Neovisno kako se osjećam prije slušanja, gotovo u svim situacijama dok ju slušam me smiruje i otkriva Boga vrlo jasno. Ako ćete kliknuti na išta s ovog popisa, neka bude ovo. 

2. Giuseppe Verdi: REQUIEM

Requiem ili posmrtna misa koju je Verdi napisao za najboljeg prijatelja koncertno je djelo i ne može se upotrijebiti unutar liturgije, no iz prve ruke svjedočim da to nimalo ne umanjuje Božji Duh koji u njoj osjetim. Jedan od najdubljih mojih doživljaja Boga imam upravo kroz sviranje ovog requiema. Vjerojatno će neki pasti u nesvijest kada vide da cijelo djelo traje sat i pol vremena, no unatoč dugom trajanju za mene je Bog jasno vidljiv u dobrom dijelu skladbe. Ovo je djelo koje u meni izaziva strahopoštovanje gotovo kao nijedno drugo koje sam čuo. 

3. GLAZBA: Ljubomir Galetić, RIJEČI: Mijo Škvorc/ Nebo gori, zemlja blista

Pjesma koja me rasplače skoro svaki put kad ju čujem. Pjesma koja ima sposobnost i mom srcu glasno i jasno reći “Ja sam s vama!”. Pjesma koja mi otkriva zajedništvo cijele Svete Crkve s našom glavom- Kristom Spasiteljem koji nam se na svakoj Euharistiji daje za hranu! Pjesma u svakom pogledu tako jednostavna, a izriče sve što je mojoj duši potrebno da otopi bilo kakve maske koje se nakupljaju kroz život oko mog srca. Ova pjesma bi trebala imati najveći stupanj dostojanstva u liturgiji poslije obveznih dijelova same liturgije.

4. Howard Shore: Lord of the rings, orkestralna suita

Iako iz glazbenog profesionalnog aspekta ova suita ne pripada u veća dostignuća u mom srcu ima posebno mjesto ne samo zbog ljubavi prema filmu i cijeloj priči, nego i zbog veličine i pokreta koje u mojoj duši stvaraju moćne i nježne melodije ove suite. Preko njih mi otkriva Boga, sramežljivo i pomalo skriveno, ali opet primjetno. Moćna melodija na početku u kojoj vidim strahopoštovanje prema Bogu, iza nje mirna pjesma hobita u kojoj čujem Njegov poziv na jednostavnost u životu i povjerenje da idem s Njim i da mi se ništa ne može dogoditi i tako bih još mogao do kraja suite. Donosim i drugi link iste kompozicije na kojem je snimka orkestra s kojim sam i ja svirao tu suitu. Svirao sam ju u nekoliko navrata i dirne me u dušu skoro svaki put kad ju sviram, unatoč tome što dionica fagota nije ne-znam-kako bogata.

Čak mi se čini da je ova naša verzija i malo bolja nego ova druga. Osjeti se ta mladenačka energija. (radi se o Orkestru mladih glazbenika)

5. Marianela Žigrić, Ante Samardžić: Milosti je čas

Ova pjesma sama po sebi nije za mene imala neki poseban značaj dok jedne korizme u srednjoj školi nisam za vrijeme školske mise bio u nekom stanju duha da sam izrazito snažno doživio riječi ove pjesme posebno kiticu “Protivnika ljubi/ Nadanja ne gubi/ Kristu budi vjeran/ Duhom naprijed tjeran”. Nakon toga sam tu kiticu odlučio uzeti sebi za određenu vrstu poslanja, možda čak nekakav “naputak” za život ubuduće. Znam se u stvarno svakakvim situacijama uhvatiti da si otpjevam te stihove i svaki put se sjetim što oni znače za mene i kako je Bog djelovao na mene preko njih. Mislim da ni sam nisam svjestan koliki je to zapravo utjecaj bio.

Evo, ovo bi bio moj popis top 5 pjesama koje su me dovele Bogu. Moram reći, prve tri sam ispucao kao iz topa kad sam vidio temu, a za zadnje dvije sam lomio misli dva dana da napravim dobru razliku između pjesama koje su me dotaknule i pjesama u kojima sam doživio Boga ili koje su me dovele Bogu. Ima pjesama koje sam izvodio koje me nisu posebno dotaknule osim jedanput kad sam u njima baš doživio Boga, a ima i pjesama u kojima sam primijetio i duh zloga, a u nekim takvim skladbama u jednom malom dijelu, u nekoliko nota, u taktu, dva, bih tako jasno vidio Boga koji bi mi dao utjehu. Uz sve to odlučih se za popis ovih 5.