SKAC Palma održala je u petak 5. svibnja u večernjim satima predstavljanje 3. izdanja knjige Egzamen: jednostavna molitva koja mijenja život.

 

Kroz jedan netipični i vrlo živi okrugli stol na kojem su sudjelovali pater Tomislav Špiranec, duhovnik SKAC-a pater Bojan Bijelić, voditeljica ignacijevskih duhovnih vježbi Mateja Potroško te grafički dizajner Mihovil Skelin, a koji je moderirala urednica knjige Marija Selak, publika je saznala kako molitva egzamena omogućuje doživljaj Boga onima koji Mu daju priliku da im progovori na zaista neobične načine. Nekima je progovorio u starom tramvaju broj 2, nekima kroz tek kupljenu pa prolivenu kanticu boje, nekima kroz promatranje konja i prirode.

 

Hrabrost, domišljatost i upoznavanje

 

Pater Bijelić naglasio je da molitva egzamena traži hrabrost, odluku da odvojite i ukradete te trenutke u danu za Gospodina. Ali susret se događa u jednostavnosti – u zahvaljivanju, traženju oprosta i pomoći za ono što nas čeka sutra, u budućnosti. „U trenucima kad molitva ne ide, važna je domišljatost. Izdvojite makar jednu stvar iz dana na koji se osvrćete, zapišite je i ostanite s tim. Budite vjerni u malom i prisjetite se ranijih milosnih trenutaka.“ – nadodala je Mateja Potroško. Pater Špiranec je istaknuo da je egzamen put ka upoznavanju vlastitog srca, prvi korak kako vidjeti što je u nutrini čovjeka dobro, a što treba odbaciti. Napomenuo je i da egzamen nije prebiranje dana kroz traženje vlastitih grijeha nego strpljivo otkrivanje konkretnih situacija u kojima Bog djeluje u životu svakog od nas.

 

Koji su to događaji i iskustva u kojima vi možete prepoznati „Božje prste“?  Jeste li spremni zaviriti u vlastito srce? Jeste li spremni graditi odnos povjerenja s Bogom? Ako su vaši odgovori pozitivni u tome će vam sigurno pomoći i ova knjiga u kojoj je autor Jim Manney iskreno iznio izazove pri molitvi egzamena i ono što pomaže u otkrivanju Božje prisutnosti u vlastitome životu.

 

Novo izdanje knjige obogaćeno je dodatkom u kojem se nalazi dodatna pomoć i motivacija za tu molitvu napisanom na temelju dvadesetogodišnjeg iskustva rada s mladima u SKAC Palmi. Egzamen je moguće kupiti u SKAC-u, knjižari svetoga Antuna ili naručiti putem maila odnosi@skac.hr.