Crkva svetog Ignacija časti 31.7. na dan njegove smrti 1556. godine. Od sutra počinje iščekivanje proslave našeg omiljenog sveca, i to na način da ćete svaki dan imati priliku čitati neke od njegovih pisama.

Na samom kraju svakog pisma priredili smo par pitanja koja vam mogu pomoći da primjenite pročitano na sebe i svoju svakodnevicu te se time okoristite za rast svoje duše, ljudima na korist a Bogu na slavu. Baš kako bi i sam Ignacije htio 🙂

Inače, Ignacije je vjerojatno najpoznatiji po tome što je osnovao Družbu Isusovu. A evo i kratke anegdote koja ilustrira zašto je Družba dobila naziv po Isusovu imenu. Pričao ju je isusovac Lainez koji je s Ignacijem putovao u Rim.

Na putu Ignacije se zaustavio u crkvici u La Storti, a pater Lainez o tome priča: “Kad smo bili na putu cestom iz Siene u Rim, dogodilo se da je naš otac doživio mnogo duhovnih utjeha. Rekao mi je da mu se dogodilo kao da mu je Bog Otac utisnuo u srce ove riječi: “U Rimu ću vam biti milostiv.” Budući da naš otac nije znao što bi te riječi imale značiti, dodao je: “Ne znam što će se s nama dogoditi, možda ćemo u Rimu biti raspeti.” Tada je rekao da mu se učinilo kao da vidi Krista s križem na ramenu, a pored njega vječnoga Oca koji mu je rekao: “Hoću da ovoga uzmeš za slugu.” I tako ga je Isus uzeo i rekao mu: “Hoću da mi služiš.”

Tu je, dakle, Ignacije je zadobio veliku pobožnost prema Isusovu imenu.
Pridružite nam se u hodu s ovim svecem koji je revno služio Bogu u malim svakodnevnim stvarima što se iz njegovih pisama jasno vidi i lako uči.