Pismo 52

Pismo Ivanu Baptistu Violi

Sv. Ignacije  suočava Ivana Baptista s njegovim ponašanjem koje nije u skladu s njegovim riječima, jer smatra da Ivan nije dovoljno iskren. Ivan Baptista nije slijedio dane upute kada je došao na studij u Pariz, zbog čega se našao u određenim studentskim problemima. Pisao je pismo Ignaciju koje nije sačuvano ali se temeljem Ignacijevog odgovora može pretpostaviti sadržaj.

Rim, kolovoz 1542. godine

Neka vječna milost i ljubav Krista, našega Gospodina, budu naša stalna pomoć i podrška.

Primio sam tvoje pismo, ali ne razumijem ga. Na dva različita mjesta govoriš o poslušnosti. U prvom kažeš da si spreman poslušati, a u drugom kažeš: “Radije bih umro nego odbio poslušnost. Podvrgavam se vašoj prosudbi i pobožnosti“. Meni se čini da se poslušnost može pokazati na dva načina. Prvo, biti poslušan onome tko je nadređen, čak i kada se ne radi o grijehu i činiti što mu se kaže. Drugo, kada nam nadređena osoba nešto naloži, a oko toga postoje određene sumnje, poteškoće ili drugačija razmišljanja, dužnost je reći to nadređenom ali ponizno i jednostavno, bez pokušaja da se nadređeni povuče na stranu nekog razmišljanja i tako da nadređeni može u miru donijeti konačnu odluku. Ako bi takav pogled na poslušnost primijenio na tvoju poslušnost, tada i dalje nemam razumijevanje tvoje poslušnosti. Dao si mi dosta dobrih argumenata kako bi me uvjerio da trebam odobriti za tebe drugog učitelja. Dalje mi u pismu kažeš „Učinilo mi se dobrim da Vam pišem, poštovani, i ljubazno vas zamolim da mi kažete da li da mijenjam učitelje ili da nastavim gubiti vrijeme“. Ti sam prosudi da li sada tražiš poslušnost ili kažeš da ćeš poslušno podnijeti bilo koju moju odluku. Istovremeno imaš prigovore i bit ćeš zadovoljan s gubljenjem vremena. Da li je to tvoja pokornost? Misliš li da ti ja sada trebam reći da trebaš gubiti svoje vrijeme? Neka mi Bog naš Gospodin nikada ne dopusti da nanesem štetu ako već ne mogu biti od pomoći!

Na drugom mjestu kažeš “Iskreno mi je žao što sam potrošio osam mjeseci s ovim učiteljem, ali ako bez obzira na to mislite da bih trebao, nastavit ću ga trošiti s njim“. Sjećam se kada si otišao u Pariz, rekao sam ti da trebaš prvo četiri, pet mjeseci učiti latinski i onda nakon nekoliko mjeseci upisati elemente Sumule, kako bi iduće godine uz pripremu mogao upisati regularni kolegij. Slijedeći svoje vlastite ideje, ne moje, odlučio si se na kolegij dva ili tri mjeseca unaprijed. Sam prosudi tko je razlog tvog gubitka vremena.

Završavam, molim našeg Gospodara, Njegovu beskonačnu dobrotu, da nam poda  punoću njegove savršene milosti, tako da možemo spoznati Njegovu najsvetiju volju i savršeno je ispuniti.

Poticaji za promišljanje: 

  1. Koji osjećaji su ti se javljali dok si čitao pismo? Jesi našao nešto što se  može odnositi na tebe ili neku situaciju u kojoj jesi? Pokušaj o svojoj situaciji pokušati razgovarati sa svetim Ignacijem ili nekom od osoba svetog Trojstva.
  2. Čini se da je Ivan u ovoj situaciji bio taktičan, neiskren, manipulativan. Tko zna zašto se odabrao tako ponašati… Ignacije je bio jasan i odrješit. Ovisno u kojem se više pronalaziš, možeš tražiti od Boga milost da budeš jasniji, iskreniji, odrješitiji, mudriji u komunikaciji… ili štagod ti se već pokazalo potrebnim. 
  3. Kada Bogu kao vrhovnom autoritetu kažeš „Budi volja Tvoja“, da li zaista tako misliš?