Pismo 36

Pismo Bertramu Loyoli

Ignacije objavljuje odlazak Millana iz Rima u  Pariz na studij i traži od Bertrama da mladića u kojega polaže tolike nade, opremi svime što mu treba. 

 Rim, početak veljače 1542.

Neka beskonačna milost Krista našeg Gospodina bude naša vječna, nepobjediva pomoć i zaštita.

Nakon što sam detaljno pisao o ovoj temi u drugom pismu, u ovom pismu ću, s obzirom na loše zdravlje, biti zadovoljan sažimanjem svega iz tog pisma. Počeo bih s najavom da će brat Millan, uz Božju milost i ako ga zdravlje posluži,  ovaj mjesec prije nego počne korizma, poći za Pariz. Putovat će u odličnom društvu, uz putovnicu francuskog ambasadora. S obzirom da uživamo naklonost ambasadora, uvijek nam omogući zaštitu tijekom putovanja. Otac Aroz će također putovati s Millanom. Krenut će zajedno i ostati tako otprilike dvije tisuće milja, kada će se razdvojiti. Millan će krenuti za Pariz, a otac Aroz će ići za Barcelonu gdje će, ako Bog da, ostati nekoliko mjeseci i propovijedati. Ako mu budeš pisao, možeš  poslat pisma kod Isabel Roser koja živi odmah preko puta Crkve sv. Justusa. 

Ako se do vremena kada ovo pismo stigne niste pobrinuli za našeg brata Millana, molim vas u ime našega Gospodina, učinite to što brže i što pažljivije možete. Trebao bi dobiti  isplatu do Uskrsa ili ranije ako je moguće. Možeš to učiniti na isti način kao što si učinio u Salmanaci ili kako ti smatraš da je bolje to učiniti. Mary de Vacuna je iz iskustva sa svojim sinom naučila da  u Francuskoj studenti imaju mnogo muke ako im džeparac ne stigne na vrijeme. Možeš poslati džeparac po ovom pismu i uručiti ga Millanu kada stigne ili ga možeš poslati na fakultet Lombard, Jeromu Domenechu, kanoniku iz Valencije. Uputio sam Millana da mu se javi i smatram da će od svega više naučiti ako se druži s čovjekom kao što je Jerom. Sudeći po tome kako sam doživio Millana kada je bio u Rimu i kako je vodio duhovne vježbe, s kojima si ti nekada imao kakve poteškoće, vidim da sazrijevaju divni plodovi koji će, ako mu Bog da dovoljno vremena, zasjati na zadovoljstvo svih vas koji ga ljubite i za osvjetljavanje duša zarobljenih u tami zbog vezanosti za prolaznosti ovoga svijeta. Ako želite da vam bude lakše u buduće, najbolje je mu odmah date dovoljno da pokrije troškove jedne godine. S obzirom na situaciju, mislim da bi moglo biti teže pronaći bankare koji će vam dati zajam koji trebate. Zato sam u priloženom memorandumu priložio sredstva koja možete upotrijebiti kako biste osigurali zajam. 

Imamo razloga još više i ustrajnije zahvaljivati Bogu našem Gospodinu za sve vijesti koje dolaze iz Družbe s različitih područja. Neka nam On uvijek bude nepobjediva pomoć i podrška. Pozdravi domaćicu kuće, obitelj i sve one za koje smatraš da bi im bilo drago primiti moj pozdrav.

Poticaji za promišljanje:

  1. Jasno je da se Ignacije brine za Millana. Trudi se osigurati mu i pripremiti, koliko god može, život u Parizu. Istovremeno se trudi pomoći i onima koji osiguravaju pomoć za Millana. Na koga se ti možeš osloniti? Tko je vodio brigu o tebi dok si doživljavao životne promjene i izazove? O kome ti brineš i kako? 
  2. U kojim situacijama se oslanjaš na Boga? Ima li onih u kojima se ne oslanjaš na Njega? promotri kako se to događa i okoristi se time.