Pismo 35

Pismo Isabel Roser

Ignacije govori kako će njegovo pismo biti kratko, zbog njegovog trenutnog lošeg zdravlja. Piše o ocu Anthonyu Arozu kojega na poslanje šalju van Španjolske i preporuča ga u molitve. Vraća pisma arhiđakonu Cazadoru jer shvaća da arhiđakon nije shvatio pismo u duhu u kojem ga je Ignacije pisao.

Rim, 1.2.1542. 

Neka beskonačna milost Krista našeg Gospodina bude naša vječna, nepobjediva pomoć i zaštita.

Ovo malo zdravlja što sada imam me baš ne ohrabruje da se puno raspišem. Neka je blagoslovljen, uzvišen, slavljen naš Veličanstveni Bog. Neka bude uz nas oboje i neka nam podari da dišemo kako bismo mu mogli što bolje služiti. Kao što sam obećao u onom dužem pismu, jedan od članova društva odlazi oko Uskrsa, deset dana prije ili nakon što krstimo jednu židovku. Krenut će odavde za otprilike dvadeset dana, putovati kopnom ili morem. S obzirom da opasnosti neće manjkati kojim god putem išao, pogotovo s obzirom na trenutnu situaciju, moli za njega i preporuči ga u molitve svih naših prijatelja. Ako stigne živ i zdrav, siguran sam da ćete po njemu primiti brojne utjehe i milosti našeg  Stvoritelja i Gospodina, jer i mi ovdje uživamo brojne milosti i darove koje nam Njegovo Božansko Veličanstvo po njemu daruje.

Cazador mi je pisao i iz njegova pisma mi je jasno da on nikako nije razumio moje pismo u duhu u kojemu je napisano. Stoga šaljem još jedno pismo s dodatnim objašnjenjem, jedno s objašnjenjem koje mi je napisao učitelj Lawrenc i još jedno pismo u kojemu nastojim biti što ponizniji i skromniji, kao što bi trebao činiti i u odnosu s drugima, a kako bih ponudio objašnjenje za koje se nadam da će i biti razumljivo. Molim te pročitaj ta pisma i onda ona namijenjena Cozadoru zapečati i pošalji sva tri u jednom paketu. Preporučam se tebi i našim sestrama u Gospodinu u molitve. Neka nam On bude nepobjediva pomoć i podrška.

Poticaji za promišljanje:

  1. Ignacije oca Aroza često opisuje kao čovjeka kroz čiju službu Bog djeluje. Razmisli…kroz koga je Bog danas djelovao u tvom životu? Tko je danas u tvoj život donio milost, utjehu, mir, jasnoću?
  2. Kako ti reagiraš kada ti se čini da te ne razumiju? Ignacije daje dobar primjer u poniznosti i nadi? Možeš li za sebe reći da znaš biti ponizan/na onda kada ti se čini da te netko ne razumije? Što ti je prepreka pri tome?