Pismo 124

Ignacije piše ovo pismo subratu Peteru Canisiusu, koji je pomogao izgraditi prvu kuću u Njemačkoj, propovijedao, debatirao i poučavao na sveučilištu.

Rim, 2. lipnja 1546. godine

Velika mi je radost vidjeti da se ime našeg Gospodina Isusa Krista očituje svima u Njegovoj Crkvi Njegovom krvlju i da raste i donosi ploda u toliko mnogo ljudi. Dajemo hvalu Bogu za ovu neopisivu milost i dobrotu kojom nas preplavljuje snagom Svoga slavnoga imena. Duboko sam potaknut kada čujem ili vidim svojim očima djela koja ti i drugi koji su pozvani u Družbu ostvaruju u Isusu Kristu.

Hrabro, stoga, hrabro! Budi jak u Gospodinu i Njegovoj silnoj moći, koja je Krist Isus naš Gospodin i Bog. On je umro za naše grijehe i uskrsnuo radi našega opravdanja. S njim nas i uskrisi i s njima nas postavi u nebesima, u Bogu. Uči i razmatraj zvanje u koje si pozvan. Koristi milost koja ti je dana u Kristu, budi joj blizu, ne dopusti da ostane dokona u tebi, nikad joj se ne opiri. Bog je, naime, onaj koji proizvodi u nama i htijenje i djelovanje, prema Njegovoj dobroj volji, koja je u sebi beskrajna i sva slavna i nepogrešiva a nas kroz Krista Isusa. Jer Duh Isusa dat će ti pravo razumijevanje svega i snagu, do kraja da se kroz tebe ime Isusovo proslavi i donese mnogo ploda u mnogim dušama, s nadom boljeg života.

Pitanja za promišljanje:

  1. Koje riječi ti u ovom pismu pobuđuju život? Ostani s njima.
  2. Kako se proslavlja ime Isusovo u tom životu i životu drugih? Želiš li tražiti Isusa puninu Njegova Duha da imaš pravo razumijevanje svega i snagu, do kraja proslavljati ime Isusovo na korist mnogim dušama?