Pismo 32

Pismo ocu Salmeronu  i ocu Broetu
Papa je poslao svoje delegate, oca  Salmerona i Broeta u Irsku. Ignacije im daje instrukcije o tome kako pregovarati i nositi se s drugima, u Gospodinu.

Rim, rano u rujnu  1541.

U odnosima s drugima, a posebno sa sebi ravnima  i onima s manjom vlašću,  ne govorite mnogo i razmislite prije nego kažete. Budite spremni strpljivo slušati dok svatko ne kaže što ima. Odgovorite na pitanja koja su postavljena vama, a zatim završite razgovor i otiđite. Ako vas pozovu na ponovni susret neka vaš odgovor bude sažet, na susretu budite uljudni  i brzo otiđite. Kada se susrećete s utjecajnim ljudima na visokim pozicijama i želite pridobiti njihovu naklonost u svrhu veće slave Boga našeg Gospodina, prvo promotrite njihovo raspoloženje i tome se prilagodite. Ako su živahni, govore brzo i veselo, slijedite takav način kada s njima govorite o dobrim i svetim stvarima. Nemojte biti previše ozbiljni, rezervirani ili potišteni. Ako su suzdržaniji, mirniji, ozbiljniji, važniji i sporije govore, prilagodite se i nastojte i vi tako govoriti i bit će vam zahvalni. “Postanite sve stvari, svim ljudima“.

Ne zaboravite – ako je netko živahne osobnosti i treba surađivati s nekime sebi sličnim, postoji opasnost da ne postignu dogovor. Pogotovo ako nisu u istom duhu.  I zato je važno da u takvoj situaciji pristupite nakon što ste se dobro propitali i odlučili za strpljivost, kako ne bi došlo do nemira, posebno ako je druga osoba lošeg zdravlja. A, ako se nosite s osobom koja je mirnije osobnosti, opasnost od sukoba radi brzo izgovorene riječi je manja. 

Kada god nekoga želimo pridobiti i angažirati ga da služi Gospodinu, trebali bismo koristiti istu strategiju koju i zli koristi kada želi pridobiti našu dušu na svoju stranu. Ulazi kroz tuđa vrata i izlazi na svoja. On surađuje s osobom, ne suprotstavlja se njegovim načelima nego ih hvali. Kao da poznaje dušu, predlaže dobre i svete misli koje donose mir duši. Kasnije nastoji, malo po malo, izaći na svoja vrata. Nudi pogreške i iluzije koje su samo naizgled dobre, a zapravo jesu i uvijek će biti zle. Tako i mi možemo pohvaliti neku misao ili se složiti s njom ako ona služi na dobro, ali samo ako odbijemo sve ono što je loše i što može biti krivo. Nakon što smo stekli njegovo povjerenje, možemo uspješnije s njim govoriti.  U tom smislu, idemo s njim, njegovim putem ali izlazimo na svoj put.

Trebali biste se družiti s onima koji su tužni, u iskušenjima, koji su sporiji u govoru i pokazati veliko zadovoljstvo i vedrinu iznutra i izvana i time ih potaknuti na takvo raspoloženje koje služi za njihovu izgradnju i utjehu.  U svemu što govorite, pogotovo kada pokušavate donijeti mir ili kada molite, budite oprezni i zapamtite, sve što kažete može postati ili će postati javno. U poslu, budite velikodušni sa svojim vremenom. Ako možete, što trebate učiniti sutra – učinite danas.

Pretpostavljam da vi imate nadležnost i ako je tako, možda je bolje da učitelj Francis preuzme odgovornost za priloge i donacije. Tako ćete ako nitko od vas ne bude imao posla s novcem,  biti u poziciji da s poštovanjem  možete odbiti ili prihvatiti obveze. Ili, odgovorna osoba može osobi koja traži naknadu dati naknadu i izdati potvrdu o toj naknadi. Ako smatrate da je neki drugi način praktičniji, učinite tako ali pazite da se ne dotaknete novca povezanog s misijom.

Poticaji za promišljanje:

  1. Kako se ti snalaziš u odnosima? Promisli sada u tome kakav/si ti kada treba o nečemu pregovarati… Nastojiš li ići uz druge ili ideš protiv drugih? Obraćaš li se Bogu za pomoć i vidiš li krajnju svrhu odnosa u Njegovoj slavi?
  2. Ignacije opisuje i taktiku zloga. Sagledaj svoj život od posljednje ispovijedi i probaj uočiti kakvu taktiku neprijatelj kod tebe koristi? U kojim situacijama te vara na način kako je Ignacije opisao?