• PREPORUKA FRANJE KSAVERSKOG

Neka naš Gospodin uvijek bude naša pomoć i podrška.

Zbog velikog pritiska zbog toga što iznenada moram poslati neke naše ljude u Indije, neke u Irsku, a druge u različite dijelove Italije, neću imati vremena naširoko pisati kao što bih volio. Otac Franjo Ksaverski od Navarre, sin kneza Ksaverskog, član je naše Družbe i nositelj ovoga pisma. Pod molbom kralja Portugala i zapovijedi pape on i druga dvojica idu preko mora u vidu interesa istog kralja. Otac Francis će dati sve detalje i o svemu će te izvijestiti u moje ime kao da sam ja sam prisutan.

Ambasador kralja Portugala, u čijem društvu Franjo putuje, je, moraš znati, jedan od naših omiljenih prijatelja, kojemu smo duboko zaduženi za njegovu dobrohotnost i koji nam za službu Gospodina može učiniti mnoge usluge kod kralja i svih s kojima on posluje. Molim te stoga, za službu Boga našega Gospodina, pokaži mu svaku gostoljubivost i odnosi se prema njemu sa svom čašću koliko možeš.

Ignacije ovim pismom preporučuje svetog Franju Ksaverskog kojeg je poslao na misije u Indiju. Franjo Ksaverski će u Indiji i Japanu misionariti jedanaest godina i umrijeti 1552. u pripremi za misije u Kinu.

Poticaji za promišljanje:

  • Jesi li svjestan veličine svojih bližnjih i zahvalan na njima?
  • Širiš li o njima dobar glas?