Pismo 123

Ignacije daje savjete subraći koja su prisutna na koncilu u Trentu.

Rim, početak 1546. godine

  • Ne govori naglo. Budi obziran i ljubazan, osobito pri obrani stvari o kojima se raspravlja ili o kojima bi se moglo raspravljati na saboru.
  • Ne govori naglo, i tek nakon što si prvo tiho slušao, tako da razumiješ značenje, tendencije i čežnje onih koji govore. Tako ćeš bolje znati kada govoriti i kada ostati tiho.
  • Kada se o takvim stvarima raspravlja, radije bih uzeo u obzir razlog obiju strana bez pokazivanja privrženosti svom mišljenju i pokušao bih izbjeći uzrokovanje nezadovoljstva bilo kome.
  • Trebali bi težiti tome da postignu veću Božju slavu propovijedanjem, ispovijedanjem, držanjem predavanja, poučavanjem djece, davanjem dobrog primjera, posjećivanjem siromašnih u bolnicama, poticanjem bližnjega prema količini talenta za koji je svaki svjestan da posjeduje, kako bi se što više ljudi potaknulo na molitvu i pobožnosti. Moli i uključi druge da se mole osobito Bogu našem Gospodinu, prosi Njegovo Božansko Veličanstvo da se udostoji izliti svog Svetog Duha na sve one koji se uključuju u rasprave na koncilu u kolovozu, kako bi se Duh Sveti spustio u većem obilju sa Svojim milostima i darovima na sabor.
  • Ovdje također, kao i u pitanju rasprave o doktrinama koje valja obraniti, bit će bolje progovarati oprezno i reći malo, kako sam rekao. Ali s druge strane, ako želiš potaknuti duše na napredak u duhovnom životu, bit će bolje govoriti dulje, metodično, s ljubaznošću i naklonošću.

Pitanja za promišljanje:

  1. Kako ulaziš u raspravu s drugima? Kada ti je do nečega stalo, možeš li naći strpljenja da prvo sve saslušaš, a tek onda govoriš? Što ti je u raspravi bitno: pobijediti ili doći do jasnoće vezano uz razloge obiju strana? Možeš li tražiti Boga za tu milost da uzimaš u obzir razloge svih uključenih ma čemu god ti bio privržen?
  2. Koliko si domišljat i proaktivan u svjedočenju Radosne vijesti?  Ostvaruješ li veću Božju slavu svojim studiranjem, radom, molitvom, odnosima s drugima? U kojem području trebaš pomoć? U kojem si zahvalan? Gledaš li da u svojem ophođenju potičeš duše na napredak? Razgovaraj o tome s Bogom.