Pismo 121

Iz pisma upućenog Francisu Borgiji, u kojem moli njega i kneginju da obnove način života u nekim samostanima u Kataloniji.

Rim, 23.4.1546.

Kako On može učiniti sve i kako On želi učiniti sve na korist dušama koje su opredijeljene i koje čeznu njemu većma služiti, hvaliti Ga i slaviti, uvjeren sam da će Njegovo Božansko veličanstvo prema svojoj volji kroz svo vrijeme skrbiti i utješiti one koji hodaju u čistoći srca.

Što se tiče novih čežnji koje nam je Bog naš Gospodin dao (koliko mogu vidjeti i razumjeti u Njegovom Božanskom Veličanstvu) za pomoć u reformiranju ženskih samostana u Kataloniji, vaše gospodstvo će imati više informacija u memorandumu koji prilažem. Što se ovaj projekt čini težim i zahtjevnijim, tim je vrijedniji žar vašeg gospodstva  i drugih osoba na čast Boga našega Gospodina. I stoga, Njegovom ljubavlju i štovanjem, molim vaše gospodstvo i kneginju (koja je, prema informacijama koje imamo, veoma vješta i uvježbana u primjenjivanju ispravnih duhovnih lijekova u običnim situacijama) da si ovaj sveti pothvat Božanske Dobrote uzmu k srcu i da budu što je više moguće budniji i iskreni u njemu, prema uputama koje su priložene.

Zaključujem, moleći Božansko Veličanstvo Njegovom beskrajnom i suverenom dobrotom da nam podari mnoštvo Svoje milosti da upoznamo Njegovu najsvetiju volju i da ju savršeno ispunimo.

  1. Prepoznaješ li gorljivost koju Bog stavlja u srca onih koji mu služe? Daš li se zapaliti tom željom da Mu služiš i da Ga ljubiš u svemu? Možeš li Ga tražiti tu milost?
  2. Kako se odnosiš u pothvatima koji su teški i zahtjevni? Vidiš li samo prepreke ili tražiš u tome i Njegovu volju i blagoslov? Nastojiš li ti djelovati suprotno (agere contra)? Gledaš li samo što lakše proći, ili pak tražiš što je Njegova volja? Biraš li teži put ako ti na to ukazuje Gospodin? Možeš li razgovarati s njime o tome i tražiti ga milost raspoloživosti?