Pismo 117

Pismo Andrewu Lippomaniu

Ignacije se obraća Andrewu Lippomaniu kojemu prenosi odluku otaca da zadrži rukovođenje svog imanja i samostalno odluči o tome kakvu će pomoć pružiti Kolegiju u Padovi.

Rim, 22.2. 1546.

 

Vrlo poštovani Gospodine,

Svjesni smo velike spremnosti i goruće želje kojom je Bog naš Gospodin nadahnuo vaše gospodstvo, osobito oko pomaganja skolastika našeg reda, i do sada smo osjećali rezultate te čežnje. Također znamo da Njegovo Božansko Veličanstvo voli zahvalnost i da je nezadovoljno nezahvalnošću, i zbog toga ja i sva zavjetovana subraća Družbe – oni koji su prisutni u Rimu i u ime onih koji su odsutni – ponizno molimo vaše gospodstvo da bude toliko dobro da u svojim rukama zadrži rukovođenje, ne samo polovice svih prihoda samostana, prema koncesiji njegove svetosti, već sve, tijekom svog vremena koje će naš Gospodin dati u ovom životu. Vaše gospodstvo će moći sačuvati, uvećati i čak umanjiti udio koji pripada skolasticima u Padovi sa svom slobodom koju ste imali prije nego što ste donijeli ovu žrtvu našem Gospodinu. Mi sami gledat ćemo na vaš pristanak na ovaj zadatak kao veliku uslugu. Jer na ovaj način nećete samo nuditi svoja dobra koja su izvanjska, nego i vlastitu osobu, što je puno više, jer ste dovoljno dobri da se ovako očinski brinete o nama, o čemu ste nam već dali mnogo dokaza.

 

Pitanja za promišljanje:

  1. Koliko ljubavi imaš za one koji se odazivaju na redovnički poziv? Jesu li oni u tvojim molitvama? Pomažeš li koji crkveni red?
  2. Lippomani omogućuje uzdržavanje polovice samostana. Što ti činiš sa svojom imovinom, talentima i vremenom? Izdvajaš li desetinu? Kako odlučuješ kome ćeš davati? Jesi li kada pitao Boga što bi njemu bilo ugodno da ti daješ i činiš? Jesi pitao kome te šalje?

 

P.S. Volonteri iDOM-a prevode ova pisma. Ukoliko želiš podržati rad SKAC-a s mladima, posebno formaciju mladih u ignacijevskoj duhovnosti svoju donaciju možeš uplatiti na: 

IBAN HR4224840081502004726, opis plaćanja: DONACIJA ZA iDOM