Pismo 117

Pismo Ocu Peteru de Sotou

Sveti Ignacije piše Ocu Peter de Sotou, dominikanskom svećeniku, i moli ga da posreduje u svađi između Francis de Lassoa i jednog mađarskog plemića.

Rim, 20.2.1546.

 

Neka suverena milost vječne ljubavi Krista našeg Gospodina i Stvoritelja pozdravi vaše očinstvo i donese više Njegovih darova i milosti na njegovu veću službu, hvalu i slavu.

Slučaj je ovaj. Kako bi odvojio stvorenja od njihovog Stvoritelja i Gospodina, događa se, kao što vaše očinstvo možda zna, da je neprijatelj ljudske prirode učinio i sada čini sve da zapodjene gorko neprijateljstvo između gospodina Francisa de Lassoa i jednog Mađarskog plemića. On pokušava uvećati neprijateljstvo i doveo ih je do točke gubitka njihovih duša i tijela i svega što posjeduju, što je dovoljno malo, osim ako Bog naš Gospodin ne udijeli neki lijek Svojom rukom ili upotrijebi neki drugi način koji se svidi Njegovoj Božanskoj Dobroti. 

Uvjeren sam u vašu veliku gorljivost za Božju veću slavu i da nijedan lijek neće biti jednako učinkovit, pogotovo u ovakvoj stvari, kao vaša intervencija. …

Onaj koji može učiniti sve stvari će nagraditi vaše očinstvo, i ostat ću vam na usluzi. Možda zbog svog malog utjecaja ili autoriteta nikad neću moći uzvratiti na praktičan način, ali ću cijeniti barem sve veću čežnju da vam budem na usluzi. Voljeti i služiti istinskim slugama našeg Gospodina uistinu je voljeti i služiti Gospodina svega; a to ću činiti u svakoj prilici koja mi se ukaže, na veću slavu Božju.

 

Pitanja za promišljanje:

  1. Koje te svađe odvajaju od ljubavi Božje? Jesi li s kime u gorkom neprijateljstvu? Jesi li od koga nemilo povrijeđen? Možeš li sada to pogledati pod vidikom vječnosti? Što ti Bog govori? Što je tu važno?
  2. Kako se ponašaš kada se osjećaš povrijeđeno? Što ti pomaže oprostiti? Što ti pomaže do mira? Možeš li tražiti Boga da ti dadne milosti koga voljeti i kome služiti, a od koga se odmaknuti – da bi činio sve na veću slavu Božju?