Pismo 101

Pismo Francisu Borgiji

Ignacije odgovara na pismo Franju Borgii, vojvodi Gandije, koji ga moli za savjet i utjehu.

Rim, kraj 1545. godine

A što se tiče utjehe mojih pisama o kojima vaše gospodstvo piše, lako se uvjerim da će vaše gospodstvo pronaći utjehu ne samo u ovim pismima, nego u svim stvarima, s obzirom da, kada ljudi napuste sebe kako bi živjeli u svom Stvoritelju, stječu intimno znanje koje je puno utjehe kako naše vječno dobro ustraje kroz sva stvorenja, dajući svakom stvorenju postojanje i čuvajući ga u svom vlastitom biću i prisutnosti. Siguran sam da će ti ove stvari ali i mnoge druge pružiti puno utjehe. Jer znamo da su sva stvorenja u službi onih koji potpuno vole Boga i da ih dovode do još većeg obilja, radosti i jedinstva kroz intenzivnu ljubav za njihovog Stvoritelja i Gospodina, unatoč činjenici da se stvorenje često suprotstavlja preprekama, kako vaše gospodstvo dobro primjećuje, učincima koje naš Gospodin želi postići u duši.

Ne samo da čovjek postavlja ove prepreke prije nego što dobije milosti, darove i utjehu Duha Svetoga, nego čak i nakon što ih je primio; milosti utjehe u kojima se iz duše otklanjaju sva tama i neumorna briga, a sama duša se krasi duhovnim blagoslovima koja joj daju zadovoljstvo i potiču ju da se zaljubi u stvari koje se nastavljaju u beskonačnoj slavi. Čak i tada si dopuštamo rastresenost mislima o tričarijama, bez da znamo kako da sačuvamo tako nebeski blagoslov. Zapravo, stavljamo prepreke prije nego što naš Gospodin izlije svoje blagoslove na nas i nakon što to učini, rezultat je da ih mi ne uspijemo zadržati.

  1. U čemu nalaziš Božju utjehu? Što te dovodi do većeg obilja, radosti i jedinstva? Tražiš li Ga u svim stvorenjima? Što te u tom prijeći? Možeš li Ga sada tražiti da ti pomogne, i da te nauči nadilaziti prepreke?
  2. Pokušaj se osvrnuti na protekli tjedan i konkretno uočiti kada si dopuštaš rastresenost mislima o tričarijama? Što poduzimaš da sačuvaš nebeske blagoslove i Božju prisutnost u svome sadašnjem trenutku? Razgovaraj o tome s Bogom.