Pismo 83

Pismo Marcellu Cervini

Ignacije piše Marcellu Cervini, budućem Papi Marcellu II, jednom od kardinala reformatora koji je uvijek štitio i volio novonastali red.

Rim, 15. travnja 1545.

Neka suverena milost i vječna ljubav našeg Gospodina Isusa Krista pozdravi i posjeti vaše gospodstvo bogatstvom Svojih milosti, kako nas on uvijek želi posjetiti, voditi i tješiti naše duše za koje On ima posebnu ljubav, osobito u vremenima tako hitne potrebe kao sada.

Neka se svidi Njegovom Božanskom Veličanstvu da se sve stvari svrše prema želji vašeg gospodstva, kao i prema našoj (kakogod malo smo vrijedni spomena), na Njegovu veću hvalu i vječnu slavu.

Božjom milošću, ako je moje shvaćanje svega što se dogodilo u Portugalu ispravno, članovi naše Družbe tamo, Družbe koja je više Vaša nego naša, hodaju pravim putem s puno više sinovskog poštovanja i nimalo onako kako su glasine tvrdile. Štoviše, Master Simon, naš superior u Portugalu o kome je kružilo najviše glasina, piše nam da nas potakne na razgovor s njegovom svetosti ili da pišemo kralju da mu dopuste da dođe ovdje u Rim, jer ima veliku želju biti ovdje s nama. Kako smo jednodušni po ovom pitanju, poslao sam mu dobrohotnu dozvolu njegove svetosti. Ako ode iz Portugala u ovom nadolazećem rujnu, imamo svaku nadu vidjeti ga ovdje u studenome. Kada dođe, vaše najštovanije gospodstvo će se, siguran sam, udostojati uzeti ga pod svoju zaštitu i imati ga u svojoj službi, u našem Gospodinu. 

  1. Kako reagiraš na glasine o drugima? Provjeravaš li što si čuo? Ili brzaš sa sudovima o ljudima? Možeš li sada tražiti Božju pomoć i Ignacijev zagovor u tome da uvijek najprije nastojiš drugoga opravdati, ako je to moguće?
  2. Ignacije navodi da su u Družbi jednodušni u odluci. Čime se ti vodiš dok donosiš zajedničke odluke (u obitelji, na studiju, u poslu, u zajednici)? Kako doprinosiš jednodušnosti? Moliš li za tu milost? Želiš li nešto o tome Bogu reći?