Pismo 29

Pismo sestri Magdaleni Loyoli
Ignacije piše svojoj sestri Magdaleni. Potiče ju i ohrabruje da se stavi u Božju službu kroz dobra djela, redovitu ispovijed i Pričest. Šalje joj krunice blagoslovljene milostima, a za dodatna pojašnjenja je upućuje na mladog isusovca Anthonya Aroza . Pismo završava tražeći molitvu.
Rim, 24.5.1541.

Neka savršena ljubav i milost Krista našeg Gospodina, bude naša nepropadljiva zaštita i pomoć. Prije nekoliko dana sam primio tvoje pismo.  Osjećam veliko zadovoljstvo kada vidim koliko svetih i dobrih čežnji za Gospodinovom slavom  je začeto u tvom srcu. Neka  budu poradi  Gospodina i neka Njegovom beskrajnom vrhovnom dobrotom porastu tvoje želje da Ga voliš iznad svega, tako da ti ne bude samo u dijelu života, nego cijeli život da ti bude u Gospodinu i svim drugim bićima zbog Njega.

Kroz susrete s onima koji govore i djeluju radi slave Njegova Božanskog Veličanstva i primajući Sakrament pomirenja i Svete pričesti, što češće možeš, tvoja duša će postati ujedinjena s Njim po istinskoj nadi i rasti ćeš u živoj vjeri i vrlo potrebito u milosrđu, bez kojega spasenje nije moguće. Iz razloga što duša, koja čezne da služi svom Stvoritelju i Gospodinu, u svemu traži da tako čini na sve moguće načine, pomislio sam da ti u tome mogu biti od neke pomoći. 

S povjerenjem da ćeš ih primiti s poštovanjem i naklonošću za našeg Stvoritelja i Gospodina, šaljem ti desetak blagoslovljenih krunica na kojima su brojne milosti,  tri s drugim milostima i nakanama i još tri sa svim milostima koje imaju i ostale.  Koje su to milosti, moći ćeš vidjeti u memorandumu koji sam priložio u pismu i šaljem ga naslovljenog na Aroaza. Pronaći ćete tamo uvjete pod kojima možete iskoristiti ta blaga. Primivši ove posebne milosti, pružit ćeš mi veliko zadovoljstvo u Gospodinu ako mi napišeš o svom duhovnom napretku koji postižeš preko njih, na veću slavu Njegovu Božanskom Veličanstvu. Spomeni  me se najsrdačnije kod svih onih koji te ljube u našem Gospodinu i onima za koje misliš da bi voljeli, u Njegovu Božanskom Veličanstvu, da im se javim. Neka nam On u svojoj beskonačnoj dobroti dariva dovoljno milosti spoznati Njegovu najsvetiju volju i snagu da tu volju u Njemu savršeno ispunimo.

Poticaji za promišljanje:

  1. Sjeti se kada si osjetio/la u srcu čežnju za Gospodinom.  Vrati se u taj trenutak… Koje misli i osjećaji ti dolaze? Što ti Bog sada pokušava reći?
  2. Ignacije spominje susrete s osobama koje žive za Gospodina i redovite sakramente kao put do ujedinjenja s Gospodinom. Osvrni se na svoj život, pogledaj što tebi pomaže da budeš bliže Bogu? Ostaješ li pri tome? Donesi neku malu konkretnu odluku koja ti može pomoći da rasteš na putu sjedinjenja s Bogom.