Pismo 79

Primatelj ovog pisma je nepoznat. Očito je imao neku vezu sa zajednicom u Padovi. Želio se vratiti u svoju domovinu ili ostati u kući u Padovi, bez, međutim, da je ikad bio član zajednice. Sveti Ignacije ovo odbija dopustiti. U riječima koje odišu ljubavlju prema čovjeku u kušnji, Ignacije ga uvjerava da napusti kuću Družbe, ali da se ne vrati svojoj kući. Trebao bi se posvetiti dobrim djelima i nastaviti studirati u Padovi, i ne izbjegavati pravilnu rekreaciju. 

Rim, 28. Studenog 1544. godine

Neka savršena milost i ljubav Krista našeg Gospodina uvijek bude naša zaštita i potpora. 

Ne mogu pogriješiti u ljubavi koju moju srce osjeća za tebe, i stoga ću kratko odgovoriti na tvoje pismo i ono gospodina Laineza, kako mi Bog daje razumjeti. 

Prvo, s obzirom na tvoj odlazak kući i život ondje, ne mislim da bi išta moglo biti gore za tebe. Jer, kako pokazuje prošlo iskustvo, to je zadnja stvar o kojoj bi trebao misliti, kako sam opširno obrazložio u drugim pismima. 

Drugo, ne mislim da bih ti mogao odobriti tvoj ostanak u kući s drugima ili da mogu biti zadovoljan da bi to bila dobra stvar; dijelom zbog toga što nećeš pronaći plod koji tražiš, i koji imaš potpuno pravo očekivati, i dijelom zbog razočaranja koje bi i subraća i ti mogli osjetiti na njihovoj nesposobnosti da ti pomognu u tijelu i duši kako bi oni željeli. 

Uzevši sve u obzir, uvijek sam mislio da će biti sigurnije u našem Gospodinu i bolje za sve kojih se tiče, ako se odseliš od naše subraće u Padovi, s nekim dobrim drugovima, i platiš koliko bi očekivao da platiš kod kuće, i pokušaš to za vrijeme jedne godine. Trebao bi ići na ispovijed često i razgovarati s nekim iz Družbe nekoliko puta tjedno. Što se tiče ostatka, mogao bi pohađati nekoliko predavanja, ali sa svrhom jačanja i pročišćavanja svog uma prije nego stjecanja akademskog znanja radi drugih. Pazi da su tvoja društva ugodna i uzmi neku bezazlenu rekreaciju koja će ostaviti dušu neokaljanom, jer je bolje držati dušu neokaljanom nego biti gospodarom svih kreacija. Što se tiče ovih unutarnjih utjeha i duhovne slasti koju će ti dati, postići ćeš mir i odmor savjesti i tada, koliko ti snage tijela i duše dopuste, možeš se bolje dati učenju za korist drugih i biti siguran u bolje rezultate. Ali iznad svega, molim te u ime ljubavi i poštovanja prema  Bogu našem Gospodinu da zapamtiš prošlost i da reflektiraš, ne površno, već ozbiljno da je zemlja samo zemlja. 

Neka Bog u Njegovoj beskonačnoj i savršenoj dobroti bude voljan dati ti Njegovu savršenu milost, tako da mi možemo znati Njegovu najsvetiju volju i da ju potpuno ispunimo. 

  1. Ignacije je ovom čovjeku iskreno rekao svoje mišljenje da je bolje da napusti kuću u Padovi. Jesi li slobodan drugima reći što misliš i biti iskren, makar to nije ugodno čuti? Znaš li reći “Ne”? Na koji način se ti nosiš s ljudskim obzirom? Ako možeš, razgovaraj sada s Bogom o tome.
  2. Kako pristupaš svojim zadacima, radu i učenju? Imaš li na umu konačnu svrhu i korist drugih pri tome? Ima li nešto da možeš poboljšati? Možeš li Boga zamoliti da ti pomogne u tom?
  3. Brineš li o tome da imaš dovoljno slobodnog vremena? Kako ga provodiš? Pomažu li ti tvoje aktivnosti u slobodno vrijeme da se istinski odmoriš? Što ti Bog kaže na to?