71. pismo

Margareti Austrijskoj

Margareta Austrijska, u to vrijeme vojvotkinja od Parme, bila je osoba od nemalog utjecaja na papinskom dvoru. 

Ignacije je želi potaknuti da se zauzme pred papom u ime svećenika koji je zbog neke ozbiljne uvrede služio tri godine u zatvoru i koji nakon godina provedenih u pokori želi dobiti iznimno dopuštenje da opet može slaviti misu. Petar Codacio, nositelj Ignacijeva pisma, bio je prvi Talijan koji je ušao u Družbu. Postao je član 1539.

Rim, 13. kolovoza 1543.

 

Najizvrsnija gospođo u našem Gospodinu. 

Neka beskonačna milost i vječna ljubav Krista našeg Gospodina pozdravi i posjeti Vašu uzvišenost. 

Dok naš Petar Codacio, upravitelj naše vlastite kuće i nove Kuće Utočišta, ide na sud dobiti dokument koji se pokazuje nužnim za kuću i njezine ukućane, ja rado uzimam ovu priliku da pišem Vašoj uzvišenosti. Otac reda sv. Dominika donosi mi pismo u kojem su ga preporučile osobe čije osjećaje, u stvarima koje su pravedne i pravilne, imam svaki razlog u savjesti poštovati i čiju molbu ne bih trebao odbiti. 

Za Božju veću slavu, stoga, odlučio sam pisati ovo pismo Vašoj uzvišenosti, posebno otkad je Bog, prema očevoj vlastitoj izjavi, pokazao veliku naklonost da izvještaj njegovih ispitivanja i trpljenja dođe do ušiju Vašeg veličanstva. 

Sada, kako je između duhovnih djela milosrđa istaknut čin kreposti utješiti dušu koja je opterećena boli i tugom, ne mogu odoljeti ponizno se zauzeti pred Vašim veličanstvom za ovog oca. To više, kao što znam iz iskustva da je Vaša uzvišenost spremno raspoloživa svim djelima milosrđa u našem Gospodinu. 

 

I još, bojeći se da se pokažem nametljivim u traženju nečega što ne može biti dano ili što se Vama ne čini kao pravedno i ispravno, reći ću Vašoj uzvišenosti da, kako bi izbjegao razočaranje odbijanja, osobno sam ispitao stvar u našem Gospodinu i savjetovao se s drugima, učenim ljudima Svete Kaznionice.

 

Oni su svi jedno u razmišljanju da je molba vrijedna i zaslužuje potporu, posebno kako je jadni čovjek služio tri godine u zatvoru za njegovu uvredu, obavio dosta pokore kroz osam ili devet godina, i sada dolazi s dopuštenjem svog nadređenog i odobravanjem učenih ljudi njegova reda. Ako dobije željenu dozvolu, može utješiti svoju dušu  darom Svete Misne Žrtve. Razumije se, kako bismo izbjegli skandal, neće slaviti na mjestu gdje je krivnja bila počinjena, već drugdje, ili u javnosti ili privatno, kako nadređeni u njegovu redu prosude da je za veću slavu Boga našeg Gospodina. Na ovaj način i s ovim ograđivanjem bit će mnogo lakše za Njegovu Svetost pape Pavla III. da odobri ovu iznimku koja će dati tako puno utjehe ovoj duši. 

Ali kako upućujem Vašu uzvišenost u ovu stvar kao u svemu ostalom Petru Codaciu, koji će djelovati u moju korist na mom mjestu baš kao da sam  prisutan u osobi, privest ću ovo pismo kraju, tražeći i ponizno moleći dobrotu Boga našeg Gospodina da čuva i vlada Vašom uzvišenošću u svim Vašim djelima Njegovom božanskom i vječnom dobrotom. Grofica Karpija pokazuje neka poboljšanja u zdravlju, iako nije u potpunosti dobro. Beskonačne zahvale davatelju svega života, i duše i tijela, i hvala i slava Njegovoj velikoj službi. 

 

  1. Ignacije u ovom pismu potiče vojvotkinju da se pred papom zauzme za jednog svećenika. Jedno od duhovnih djela milosrđa jest žalosna i nevoljna utješiti. Kako reagiraš kad vidiš druge u boli i potrebi? Zauzimaš li se za njih pred drugima? Postoji li sada netko u tvom životu kome si pozvan pružiti utjehu?

 

     2. Ignacije se, kao i inače, u prosudbi slučaja koji opisuje vodi slavom Božjom. Preporuča da nadređeni u ovome               slučaju “prosudbe da je za veću slavu Boga našeg Gospodina”. Što tebe vodi u tvojim prosudbama? U čemu ti               konkretno si vođen proslavom Božjom? Ako ti je daleko takvo razmišljanje, reci to Bogu i traži Ga za svjetlo i                 milosti koje su ti potrebne.