Pismo 56

Pismo Simonu Rodriguesu

Ignacije daje ponizan odgovor na neke lijepo upakirane optužbe od strane Rodriguesa, da pokazuje premalo interesa za Portugal.

Rim, 1. studeni, 1542. godine

Vrlo sam zadovoljan vašim velikim dobročinstvom i svetom revnošću. Uvjerili ste me da, kada bih uistinu znao baš sve što radite u Portugalu, ne bih mogao zaustaviti svoje noge na putu do vas, niti bi mogao zaustaviti jezik od hvalospjeva. 

Ako nisam učinio do sada ili sada ne činim, barem ono malo što mogu, to i sam sebi zamjeram. Možete biti sigurni da mene na ništa ne treba nagovarati ili me uvjeravati. Samo mi jasno objasnite ili pitajte što vas interesira. Znam koliko sam slab i pred mnogima se mogu sakriti kada je u pitanju hrabrost. Ali koliko god slaba ili mala mogu biti moja nastojanja, opet sam siguran da služe tome da svi koji imaju veze s tim budu zadovoljni. Kao što sam vam rekao u drugim prilikama, dovoljno je predložiti pitanje oko kojeg ste  zainteresirani, a meni prepustite da sudim i odlučim, kao osoba koja je glavna odgovorna, hoću li govoriti ili šutjeti.

Poticaji za promišljanje: 

  1. Ignacije prihvaća zamjerku ali i navodi da radi najbolje što u datom trenutku može. Razmisli o sebi, o tome kako ti raspoređuješ svoje vrijeme i prioritete. Što ti pomaže da daješ najbolje od sebe u datom trenutku? Što ti je prepreka u takvom načinu postupanja? Gdje ti je tu Bog?
  2. Kako ti reagiraš kada te netko optužuje ili ka tebi usmjeri kakvu kritiku? Jesi li spreman sagledati to s Bogom? Tražiš li svjetlo za sebe i za daljnju komunikaciju s onima koji su ti kritiku uputili?