Pismo 27

Pismo Bertramu Loyoli

Ignacije se raduje što Bertram časno i vjerno obavlja svoju dužnost  i što svima služi na primjer.  Zahvaljuje Bogu što je o tome primio vijest od Aroza. Obavještava Bertama o mnogim pismima i paketima  koje šalje i na kraju završava izražavajući želju da Millan dođe u Rim.

Rim, 24.10.1540.

 

Neka beskrajna ljubav i milost Krista našeg Gospodina, bude naša vječna pomoć i zaštita. 

Čuo sam od Aroza o velikoj milosti kojom te za službu podario naš Gospodin Bog. Čujem da te prati dobar glas i da kroz svoje služenje daješ dobar primjer u pokrajini.  Zbog toga sam beskrajno zahvalan našem Gospodinu Bogu. Živim u nadi da ćeš nastaviti napredovati i biti sve bolji i bolji. Napisao sam poduže pismo neki dan, kad sam ti pisao o Presvetom Sakramentu pa ću sada biti kratak. 

Ako nema  Aroza, možeš otvoriti i pročitati pisma koja sam mu poslao. U njima detaljnije pišem o novostima. Ako Stephan de Guia nije ovdje s tobom, molim te u ime Boga, da mu po pouzdanoj osobi dostaviš ovaj paket ili ako ga pošalješ na bilo koji drugi način i molim te da učiniš sve potrebno kako bi mu paket bio uručen u ruke. Paket je jako važan za njegovu službu. Ako je Stephan preminuo, otvori njegov paket i pobrini se da sadržaj paketa bude dostavljen onom na koga je naslovljen – Rojasu, mislim da živi u Alvi ili u blizini Pierdole, a ponekad boravi i u Bilbau. Mislim da mu je puno ime Fanste de Rojas.

I u drugim pismima sam govorio o želji da Millan dođe u Rim. S obzirom da mislim da bi taj dolazak uvelike  bio u službi našeg Gospodina i da bi njegovi prijatelji i obitelj bili počašćeni, ponavljam svoj zahtjev i molim te da mi s tim u svezi vjeruješ.  Neka naši rođaci, zajedno sa Senorom de Ozeta, razmotre ovo pismo, kao da je njima upućeno. Volio bi dobiti odgovor na ovo i na druga  pisma. Šaljem pozdrave domaćici i cijeloj obitelji Dona Mary de Vicune.

Uputi moje pozdrave i svima onima za koje smatraš da bi im, u Gospodinu, bilo drago čuti ih.  Neka  On u svojoj beskrajnoj i vječitoj dobroti bude naša podrška i zaštita.

Poticaji za promišljanje:

  1. Ignacije u ovom pismu zadaje Bertamu zadatke. Od njega traži da izvrši konkretne zadatke i naglašava da mu je to jako važno. Istovremeno hvali  Bertamovu službu, spominje velike Božje milosti, a onda mu zadaje naizgled jednostavne zadatke – one koje bi svatko mogao izvršiti. To su zadaci koji i danas mnogima stvaraju otpore i nevoljkost u njihovom izvršavanju, koji se na prvu ne čine kao važni koraci do dubljeg odnosa s Bogom.  Ipak, Ignacije kaže da se onaj tko se želi popeti do najviših stvari, treba spustiti do najnižih.
  2. Razmisli o sebi…Kakav/va si ti u odnosu prema takvim zadatcima…? Ima li poslova koje odbijaš ili odgađaš jer ti se ne čine toliko važnima ili ozbiljnima…? Imaš li danas takav zadatak…?