Još 2001. godine, kada je pater Luka Rađa s grupom mladih osnovao udrugu SKAC Palma ubrzo su prepoznate prednosti novog medija – interneta. Pater Luka se u svom radu među prvima zaputio u neistražena bespuća World Wide Web-a te je uskoro nastala i prva mrežna stranica SKAC-a.

Stranica je postala vrlo popularna među mladima. Razlog tomu je ležao u angažmanu p. Luke koji je svakodnevno putem maila zaprimao velik broj upita mladih o njihovim životnim problemima, sumnjama i strahovima. Pitanja i odgovore su objavljivali na mrežnim stranicama SKAC-a i tako se stvorila svojevrsna “enciklopedija” duhovnih razgovora i tema za mlade. Od objavljenih razgovora nastale su knjige Šalabahter za život i Ljubav je zaista neslomljiva.

18 godina kasnije, SKAC nastavlja rad s mladima na području Zagreba, dok ljetnim programima okuplja mlade iz cijele Hrvatske i šire.

Malo dječje ludosti…

Nasljeđe koje smo zaprimili potiče nas na osluškivanje što smo i tko smo, kamo želimo (st)ići i gdje je tu Bog. Ponekad smo u tome uspješni, ponekad malo manje. Ali, uspjeh je manje bitan, važniji su plodovi rada i djelovanja koji često puta u kršćanskom životu nisu uvijek onakvi kakvim ih zamišljamo. Pa ipak, kad si dio Crkve, uvijek si pozvan na mudrost i razboritost, a i ono malo dječje ludosti dobro dođe. Tako je bilo i ovog puta: uz malo dječje ludosti, odlučili smo se prijaviti na natječaj za najbolju mrežnu stranicu s kršćanskim sadržajem na natječaj Hrvatskog društva katoličkih novinara.

I nagradu smo primili… 

Hrvatsko društvo katoličkih novinara mrežnu stranicu SKAC-a proglasilo je najboljom stranicom s kršćanskim sadržajem. Osim što se vrednovao doprinos u promociji kršćanskih sadržaja u digitalnom mediju, kriteriji su bila i kvaliteta grafičkih i tehničkih rješenja mrežne stranice. 

Medijski tim SKAC-a 2019./2020.

Riječ glavne urednice

Bilo je to u potpuno neočekivanom trenutku, za vrijeme večernje mise u Palmotićevoj, prošli petak. Kako, nažalost, ne možemo slaviti Euharistiju u Bazilici,  već u Velikoj dvorani i dvorištu, tako smo se Kristian, Vesna i ja zatekli na klupici pred kipom bl.Ivana Merza baš tog dana.

Upravo je završila pričest, sjeli smo u razmatranje i u tom trenutku Kristian uzima mobitel i smješka se. Sjećam se da sam pomislila „pa što sad tipka“, a onda je on s Vesnom podijelio nešto što je najednom njoj izazvalo veliku erupciju radosti. Ni u jednom trenutku nisam pomislila da je to nešto vezano uz SKAC. Kako je misa upravo završila, Kristian mi je samo pokazao mobitel i vijest da smo dobili nagradu Hrvatskog društva katoličkih novinara za najbolju mrežnu stranicu s kršćanskim sadržajem. Ostala sam bez riječi, iskreno i zaboravila sam da smo se prijavili, bilo je to pravo iznenađenje.

Zaista, bio je ovo trenutak koji je sam Bog iscenirao. Da tu, u Palmotićevoj, nas troje nakon Svete pričesti i sjedinjenja s Njim otkrijemo kako su trud, ideje, poneka besana noć te predanost i rad volontera na jednom poprimile jedan oblik priznanja koji nadilazi naša subjektivna gledišta i ljubav prema onome što radimo. Ovo je za nas poput znaka s Neba da radimo dobro i nešto što je puno više iznad nas.

Govorit ću u svoje ime i u ime SKAC-a i zahvaliti svima vama koji ste bili dio ove priče, još od 2001. godine: hvala svim dizajnerima, grafičarima, programerima, kreatorima, urednicima, svim znanim i neznanim zaposlenicima i volonterima koji su dali dio sebe da web živi. 

Hvala Gospodinu na putu koji nam je dao – svim teškoćama i radostima, umoru i smijehu.

Nova stranica ne bi bila ništa osim kakve obične pozirajuće skulpture da se na njoj svakoga dana ne objavljuje novi sadržaji iz područja duhovnosti, volonterstva i mladih. 

Stoga najveće hvala svim volonterima koji su dosad bili dio medijskog tima i tako pridonijeli ovome, svim volonterima koji dan danas beskompromisno pripremaju i objavljuju sadržaj, svim našim SKAC-ovcima koji svakodnevno rade na predlaganju sadržaja i aktivnosti, našim paterima na podršci i svima vama koji nas vjerno pratite i dijelite.

Hvala i Hrvatskom društvu katoličkih novinara na nagradi, u nadi da ćemo uz Božju prisutnost, u narednim godinama opravdati ovo priznanje vodeći se ignacijevskim motom Semper magis. 

Cijela Crkva je pozvana na novu evangelizaciju, zato se mi mladi osjećamo osobito pozvanima svjedočiti novo lice Crkve. Želimo poticati mlade ljude da otkrivaju svoje talente i stavljaju svoje slobodno vrijeme na raspolaganje za opće dobro.

 

Želiš li možda ti bio dio našeg tima i zajedno s nama nastaviti evangelizaciju medijskim putem? Koristim ovu priliku da pozovem sve one koji posjeduju znanja i vještine u grafičkom dizajnu, pisanju, objavljivanju sadržaja i vođenju društvenih mreža, da se prijave na google obrazac i tako postanu volonteri SKAC Palme koji zajedno s nama djeluju u uredništvu.