Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. A grad, za nj ne brinite, on je svo vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.

Je li vam poznato kakav je bio život u Vukovaru prije rata? Prema riječima Borisa Glavaševića, sina Siniše Glavaševića koji je napisao prethodne retke… život u Vukovaru bio je jednostavno dobar. Mladi su išli u kino i kazalište, nosile su se Startasice i Zenge, kupalo se u Dunavu, zaljubljivalo se i odljubljivalo… Mladi su sanjali i nadali se.

A onda je došao rat. Ukrao je bezbrižno djetinjstvo i željama ispunjenu mladost. Cvičanje ljuljačke u parkovima i igranje skrivača na ulicama u suton, zamijenilo je skrivanje u hladnim podrumima. Odgađanje odlaska na spavanje zbog gledanja zvijezda, zamijenile su neprospavane noći zbog zvukova granata. Smijeh i buku školskih hodnika, zamijenio je tihi jecaj majke koja prekriva uši svoga djeteta i čvrsto ga drži u naručju.

Kako nastaviti dalje kada život kakvog si poznavao više ne postoji? Kako ići naprijed kada praznih ruku stojiš ponovno na početku i moraš sve graditi iznova? Kako se tada ne predati malodušju i ne odustati? Od kuda crpsti snagu za dalje?

Pitaj Vukovarce. Oni su pronašli Izvor nade koji uspravlja pognutog i podiže pogled prema naprijed. Pronašli su ga unutar sebe, na onome mjestu gdje je od početka Život utisnut u njih. Kada ne znaš kamo ili kako dalje, sjeti se da je taj Život i u tebi. Onaj koji sve stvara, sve pokreče i sve oživljuje, On je taj koji nam pomaže da iznova pronalzimo Život u sebi i hrabro koračamo naprijed ususret Njemu.

Ako želiš iskusiti novi početak i potražiti izgubljenu nadu, onda je ovaj eksperiment “Kroz patnju bliže Bogu” baš za tebe. Više informacija i prijavnicu možeš naći ovdje: VUKOVAR.