Ovo su nam pitanje uputili brojni zabrinuti prijatelji. Kao ni mi, mnogi nisu mogli sakriti svoju bol i pogođenost slikama urušavanja Bazilike Srca Isusova koje su obišle sve portale. A kako je SKAC, klub i Zelena soba?

SKAC uredi kao i cijelo područje oko Bazilike pogođeno je potresom i proglašeno neupotrebljivim. Pogled na urušavanje i krhkost Bazilike i prostora kraj nje, sasvim sigurno i nas stavlja u to stanje prolaznosti. Zaboli pomisao da to opipljivo i materijalno što je donosilo radost sada odjednom više nije prisutno. Zahvalni smo što potres ne može uništiti lijepe osjećaje, uspomene, dogodovštine koje smo doživjeli upravo na tim mjestima, u našem dvorištu Palme.

Zaviri u dvorište

Koja je tvoja najljepša uspomena iz Bazilike? Koga ti je sve Bog preko dvorišta Palmotićeve podario kao prijatelja, brata, sestru, kuma ili kumu, muža ili ženu? Što si sve naučio o sebi, drugima i Bogu pod okriljem Bazilike, u SKAC- u? To su plodovi koje nikakva nepogoda ne može uništiti. A sada je prilika da se okoristiš onime što nas sv. Ignacije uči: očima mašte predočiti si Baziliku, dvorište, SKAC i motriti što se to tamo događa… Pa tako zaviriš u Baziliku, sjedneš  u omiljenu klupu, upreš pogled na Srce Isusovo ili se pokloniš na grobu bl. Ivana Merza. Možeš se lagano prošetati do SKAC kluba, popiti kavu, prije toga pozdraviti Veselka ili Marijana s porte, osmjehnuti se župniku koji za popodnevne rekreacije sjedi pod nadstrešnicom, čekati kod stepenica da sva djeca s vjeronauka uđu ili izađu, ili pak gledati Molitvenu zajednicu Srce Isusovo kako se opet okuplja na molitvu, ili prikuplja namirnice za potrebite … Usput možeš pozdraviti cure iz ureda i pitati ih kad će nova SKAC akcija, ili MAGIS kamp, a po povratku možeš doći u našu kapelicu i pokloniti se Onomu čije je prijestolje od Vječnosti.

Poveli smo te u ovu malu meditaciju jer smo zahvalni za prisutnost svakog od vas i svu pažnju koju ste nam iskazivali proteklih dana. Mnogi ste žurno pokazali spremnost na pomoć kod čišćenja i obnove svih prostora – nažalost zbog sigurnosnih razloga još nismo u mogućnosti organizirati nikakve akcije. 

A što i kako sad?

Možda se pitate što onda radimo, ako urede nemamo? Pastoralni rad se uredno nastavlja. Sve naše programe smo trenutno preselili na digitalni način rada i to će tako ostati dok vlasti ne dozvole okupljanja. Sukladno tome, na našem webu svakodnevno objavljujemo sadržaje koji nam pomažu da rastemo u zahvalnosti, ali i da zadržimo odnose, kako međusobno tako i s Gospodinom. 

Sveta misa uživo se prenosi putem YT kanala Isusovci HR, svaki dan u 19:00h, a nadamo se da ćemo uskoro moći započeti i s prijenosima Mise mladih uživo. 

S Molitvenom zajednicom Srce Isusovo svaki dan možete moliti krunicu u 20:00h. Dok  na stranicama Ignacijevske duhovnosti u 21:30 možete pratiti vođeni egzamen i tako završiti svoj dan. 

Svi vi koji materijalno želite sudjelovati u obnovi Bazilike svoj doprinos možete uplatiti na račun Župe: Župa Presvetog Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb, OIB: 56433889446; IBAN: HR3923600001102464905, Šifra Swift: ZABAHR2X, s napomenom: Za obnovu Bazilike.

Prostori koje smo koristili su vlasništvo župe koja nam je velikodušno dala dom, te će se obnavljati i iz sredstava koje prikupi župa. Više o samoj obnovi Bazilike, možete pročitati u pismu superiora p.Balatinca na poveznici.

Pomoć za obnovu prostora samostana, zajednica i pastoralnog centra može se uplatiti na račun Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, Palmotićeva 31, Zagreb – za pomoć u obnovi isusovačkih samostana u Palmotićevoj i na Jordanovcu: OIB:36546360268; IBAN: HR4923600001101576399, Swift Code: ZABAHR2X, s naznakom „Pomoć zajednicama”

Za sve one koji žele financijski pomoći radu SKAC-a, mogu to učiniti mjesečnom ili jednokratnom donacijom, uplatom na: IBAN HR0324840081100323384, opis plaćanja: DONACIJA

Ono s čime svakako računamo jest vaša molitva za nas, da budemo osjetljivi za poticaje Duha u ovim vremenima i da spremno služimo gdjegod da puhne (valjda neće prejako 🙂 )